loader image

Rolul CT în patologia cardiovasculară

Dr. Clara Alexandrescu, Medic Primar Cardiologie, la CardioRec, Doctor în Științe medicale, și Dr. Giuseppe Muscogiuri, Medic Primar Radiolog, Director al Departamentului de Imagistică la Auxologico San Luca, au răspuns, împreună, la un set de întrebări despre rolul CT-ului în diagnosticul și evaluarea patologiilor cardiovasculare. Vă invităm să citiți răspunsurile celor doi renumiți profesioniști ai sănătății!

 

Dr. Clara Alexandrescu

Medic Primar Cardiologie, Doctor în Științe medicale, CardioRec

 

Care este rolul CT  în evaluarea cardiomiopatiilor?

Cardiomiopatiile sunt patologii care pot determina insuficiență cardiacă. Evaluarea precoce și stabilirea unui plan terapeutic pot să amelioreze simptomele și să întârzie progresia bolii. Generațiile noi de echipamente CT   oferă posbilitatea de a evalua, în afara arterelor coronare, volumele ventriculare și prezența trombilor în atriul stâng,

Cardiomiopatiile pe care le investigăm cel mai frecvent cu AngioCT de Coronare  sunt:

1.Cardiomiopatia dilatativă – AngioCT-ul permite evaluarea arterelor  coronare și, în același timp, calculul volumelor  ventriculare.

2.Cardiomiopatiile ritmice, post-fibrilație atrială – AngioCT-ul permite evaluarea arterelor coronare, în condițiile în care multe fibrilații au ca substrat  boala cardiacă ischemică.

În același timp, AngioCT-ul asigură evaluarea atriului stâng, urechiușei  stângi,  venelor pulmonare și a SIA pentru abordul transatrial. Acest tip de cardiomiopatie este cea mai frecvent investigată dintre toate cardiomiopatiile, la CardioRec Corbeanca, ținând cont și de cazurile numeroase de fibrilație  atrială din România.

3. Cardiomiopatia hipertrofică – evaluarea  prezenței de punte musculară  la nivel de artere coronare, evaluarea calcificărilor de valvă mitrală și de inel mitral posterior  este posibilă  utilizând AngioCT-ul.

 

Pacienții fumători sunt în număr mare în România. Care este rolul AngioCT  în depsitarea  precoce  a  leziunilor  coronare?

Începând cu anul 2019, CardioRec s-a adaptat noilor recomandări ale Societății Europene de Cardiologie (ESC) pentru evaluarea pacienților cu risc cardiovascular înalt (segment în care se încadrează și fumătorii, o categorie numeroasă în România) și a privilegiat examinarea Angio CT pentru evaluarea arterelor coronare. În plus, în cursul acestei examinări este posibilă și vizualizarea parenchimului pulmonar pentru că, nu de puține ori, leziunile  pulmonare necesită aviz pneumologic. Acesta este motivul pentru care  CardioRec a implementat, încă din anul 2015, modelul de echipă mixtă de imagistică, în care un medic radiolog și un medic cardiolog vizualizează împreună imaginile.

 

 

Dr. Giuseppe Muscogiuri

Medic Radiolog, Director al Departamentului de CT Cardiac și Coordonator al Departamentului de RMN Cardiac, la Auxologico San Luca

 

Care sunt pacienții eligibili pentru CT Cardiac?

Investigația CT Cardiac este indicată la pacienții cu dureri toracice sau aritmii ventriculare și probabilitate intermediară-scăzută de a avea boală coronariană. Pacienții cu risc mic de boală coronariană pot beneficia, de asemenea, de examinarea CT Cardiac, dacă sunt candidați la o intervenție chirurgicală cardiacă.

În ciuda faptului că, în trecut, imaginile de calitate la CT Cardiac erau extrem de dificil de achiziționat la pacienții supraponderali sau cu ritm cardiac crescut, în zilele noastre, acest lucru este posibil în cadrul Grupului Auxologico, la CardioRec și la Spitalul San Luca, unde se pot obține imagini de o calitate excelentă, folosind o doză redusă de radiații.

Protocolul examinării CT Cardiac la CardioRec și la Spitalul Auxologico San Luca permite evaluarea coronarelor, stenturilor, bypass-urilor și a vaselor mediastinale cu o precizie ridicată, utilizând o doză neglijabilă de radiații  și o cantitate redusă de substanță de contrast,  folosind, în același timp, tehnologie medicală de ultimă generație.

 

Care sunt informațiile pe care le poate oferi scanarea CT Cardiac?

Protocolul CT utilizat la CardioRec Corbeanca și la Spitalul Auxologico San Luca permite evaluarea coronarelor, oferind informații privind anatomia acestora și prezența plăcilor coronariene. De asemenea, poate oferi informații cu privire la tipul de leziune, permițând identificarea precoce a pacienților care pot dezvolta infarct miocardic.

În plus, utilizând scanarea CT Cardiac este posibil să se evalueze, de asemenea, și dilatarea aortei, permițând și o examinare în timp a coronarelor și a aortei. Echipamentele CT de la CardioRec si Auxologico San Luca, datorită vitezei mari de scanare, pot achizitiona imagini cu întregul torace în câteva secunde, permițând, de asemenea, obținerea de informatii privind anatomia arterelor pulmonare.

 

 


CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano, o fundație nonprofit cu peste 60 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al prestigioasei rețele italiene.

Scroll to Top