loader image

Scarlatina – Simptome si tratament | Incidenta maxima a bolii este in sezonul rece

Scarlatina reprezinta o boala infectocontagioasa acuta a copilariei, intalnita frecvent la copiii cu varsta mai mica de 10 ani.

Boala este determinata de anumite tulpini toxigene de Streptococ B hemolitic, de grup A, si se manifesta clinic prin exantem (pete punctiforme sau miliare rosii, congestive, cu diametrul sub 1 cm, uneori usor reliefate), enantem (eruptie tegumentara, bucala sau faringiana), febra, totul insotit de o alterare a starii generale de sanatate, precizeaza Dr. Radu Septimiu Susa, medic rezident boli infectioas – Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-un material informativ.

Cum se transmite scarlatina?

Incidenta maxima a bolii este in sezonul rece, de toamna – iarna, si se produce, de obicei, in focare familiale sau colectivitati.

Scarlatina se transmite foarte usor de la o persoana la alta pe cale aerogena, in urma unui contact direct (tuse, stranut). Foarte rar se poate transmite si prin obiecte contaminate. Poarta de intrare este faringiana.

Bolnavul de scarlatina este contagios cu 5-6 zile inainte de debutul bolii, de aparitia primelor simptome. Contagiunea dispare la 1-2 zile dupa inceperea tratamentului, dar, in cazul in care nu se adiministreaza antibiotic, persoanele infectate pot transmite boala inca 2-3 saptamani.

Din punct de vedere clinic:

Incubatia: 1-5 zile si este complet asimptomatica
Debutul: deseori brusc

Simptome scarlatina

• febra, frisoane, alterarea starii generale, cefalee, odinofagie (inghitire dureroasa), disfagie (dificultate la inghitire), greata, varsaturi, dureri abdominale
• eruptie micro-papulo-eritematoasa, „marunta”, aspra la pipait, dispare la presiune; apare intr-un singur puseu, la 24-48 h de la debutul bolii; este mai evidenta la nivelul gatului, toracelui, abdomenului, feselor si fetei interne a membrelor;
• nu este pruriginos si paleste dupa 24 – 48 h, iar dupa 4 – 5 zile incepe descuamarea
• descuamarea este mai evidenta la nivelul palmelor si talpilor, de unde se pot desprinde lambouri (“in manusa” sau “in ciorap”)
• alte manifestari: faringe intens congestionat, rosu ca flacara, amigdale hipertrofice, edematiate, cu sau fara depozite purulente („pultacee”)
• in prima zi – limba este saburala (acoperita de depozite albicioase, care se detaseaza usor, fiind comparata cu o „limba de portelan“)
• a doua zi – limba se descuameaza de la varf si marginile laterale catre baza, capatand aspectul de „limba cu margini rosii“

Perioada de convalescenta incepe dupa incheierea ciclului lingual, disparitia eruptiei si aparitia descuamarii, si are o durata de 2-3 saptamani.

Potrivit medicului Radu Septimiu Susa, de la Spitalul Victor Babes Timisoara, complicatiile scarlatinei pot fi: cardiace, renale, articulare, complicatii post-streptococice

Tratamentul scarlatinei

• tratament igieno-dietetic, izolare si repaus la pat minim 7 zile. Regim lacto-hidro-zaharat pe perioada acuta
• tratament etiologic: antibiotic – penicilina G injectabil, penicilina V oral simptomatice: antitermice, antiinflamatoare, antialgice

Profilaxia presupune izolarea timp de minim 7 zile. Totodata, este necesara declararea nominala a cazului in vederea realizarii anchetei epidemiologice de focar. Intoarcerea in colectivitate se va face la 2 saptamani dupa externare, cu un exudat faringian negativ.

Sursa foto: FB/Spitalul Victor Babes Timisoara

Etichete: scarlatina, simptome scarlatina, cum se transmite scarlatina, tratament scarlatina, spitalul victor babes timisoara

The post Scarlatina – Simptome si tratament | Incidenta maxima a bolii este in sezonul rece appeared first on Edumedical.

Scroll to Top