Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Schimbările climatice pun în pericol siguranța alimentelor și cresc riscul toxiinfecțiilor alimentare

Schimbările climatice pun în pericol siguranța alimentelor și cresc riscul toxiinfecțiilor alimentare

Picnicurile și petrecerile la care mâncarea stă ore în șir afară, dar și valurile de căldură, lipsa apei potabile și întreruperile de curent sunt amenințări la care poate nu v-ați gândit în privința sănătății, dar care cresc și atacă în tăcere. Schimbările climatice pun în pericol siguranța alimentelor mai des, iar de aici mai e un pas până la răspândirea bolilor cauzate de consumul alimentelor contaminate, precum toxiinfecțiile alimentare.

Legătura dintre bolile de origine alimentară și schimbările climatice este destul de simplă: agenții patogeni care provoacă multe infecții de origine alimentară sunt sensibili la temperatură. Asta pentru că vremea caldă și umedă stimulează creșterea bacteriilor.

Așa că pe măsură ce temperaturile globale cresc, există riscul ca alimentele să se strice. Întreruperile de curent în case sau la magazine pe vreme caldă sporesc acest risc. În fiecare an,  1 din 6 americani suferă de o boală alimentară și aproximativ 3.000 de oameni mor din cauza acestei probleme, conform estimărilor Centrelor americane pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention).

Elena Naumova, epidemiolog și cercetător la Universitatea Tufts a precizat că măsurile de siguranță, cum ar fi etichetele de avertizare și retragerea produselor de la raft pot ajuta la încetinirea răspândirii bacteriilor și paraziților, dar aceste măsuri nu evoluează întotdeauna suficient de rapid pentru a ține pasul cu riscul în schimbare.

O problemă în creștere este că valurile de căldură, incendiile și furtunile severe declanșează din ce în ce mai mult pene de curent, care, la rândul lor, afectează practicile de depozitare și manipulare a alimentelor în magazine, locuri de producție și distribuție.

O analiză a datelor federale din 2022 a constatat că întreruperile majore de curent din SUA legate de vremea severă s-au dublat în ultimele două decenii. California se confruntă adesea cu întreruperi la scară mai mică în timpul valurilor de căldură și în perioadele cu risc ridicat de incendiu.

Acest lucru se poate întâmpla în zilele cele mai calde și, în unele zone, cele mai umede, creând condiții ideale pentru creșterea bacteriilor.

Dacă infecțiile intestinale date de Cyclospora, un mic parazit care se transmite prin alimente sau apă contaminată cu fecale, fiind adesea pe legume și fructe importate, ating vârfurile la începutul lunii iunie, bacteriile Campylobacter, o cauză comună a diareei, care este adesea legată de carnea insuficient gătită; Vibrio, legat de consumul de crustacee crude sau insuficient gătite; Salmonella, care provoacă diaree și este legată de fecalele animalelor; și STEC, un tip comun de E. coli, dau infecții a căror  vârf este la mijlocul lunii iulie.

Ei bine și dacă cele două luni au trecut, nu înseamnă că nu mai e niciun pericol. Bolile date de parazitul Cyptosporidium, germenul Listeria și bacteria Shigella ating vârful la mijlocul lunii august.

În mod obișnuit, SUA înregistrează aproximativ 70 de focare de origine alimentară pe lună, aproximativ două dintre ele ducând la retragerea alimentelor. Vara, numărul focarelor poate depăși 100 pe lună, iar numărul retragerilor crește de la 3% la 6% din toate focarele raportate și investigate la nivel național, potrivit Medicalxpress.com.

Rata infecțiilor poate, de asemenea, să dubleze sau să tripleze cu ușurință media anuală în lunile de vară. Estimarea exactă a numărului de infecții este foarte dificil de făcut, deoarece majoritatea focarelor de boli de origine alimentară — se estimează că 80% din boli și 56% din spitalizări — nu sunt atribuite agenților patogeni cunoscuți din cauza testării insuficiente și multe boli de origine alimentară nici măcar nu sunt raportate sănătății.

Articolul Schimbările climatice pun în pericol siguranța alimentelor și cresc riscul toxiinfecțiilor alimentare apare prima dată în 360medical.ro.