Scleroza multipla mai este cunoscuta si sub alte denumiri, ca de exemplu „scleroza diseminata”, „scleroza in placi” sau „encefalomielita”. Este vorba despre o boala inflamatorie, care presupune deteriorarea tecilor care izoleaza celulele nervoase de la nivelul creierului si al maduvei spinarii. Din cauza sclerozei multiple, capacitatea de comunicare a sistemului nervos este afectata si de aici rezulta mai multe simptome specifice. Poate sa fie vorba atat despre diverse tipuri de handicap fizic sau mental, precum si despre declansarea unor probleme de natura psihica.
Se poate ca scleroza multipla sa se agraveze odata cu trecerea timpului, iar in alte situatii simptomele se pot manifesta prin atacuri care apar din cand in cand. Se poate ca intre aceste atacuri, simptomele sa nu poata fi deloc observate. Cu toate acestea, majoritatea pacientilor ajung sa sufere anumite probleme neurologice cu caracter permanent (mai ales atunci cand boala este intr-un stadiu mai avansat).
Scleroza multipla – informatii generale
Specialistii nu au reusit sa identifice pana in prezent o cauza clara a aparitiei sclerozei multiple, insa cei mai multi dintre ei sunt de acord ca poate sa fie vorba despre o boala autoimuna sau despre functionarea defectuoasa a celulelor in care este produsa mielina. Exista si anumiti factori de mediu, precum si factori genetici, care pot sa declanseze scleroza multipla.
Pentru ca medicul sa poata sa stabileasca diagnosticul, acesta va corobora rezultatele testelor medicale cu semnele si simptomele resimtite de catre pacient. Chiar daca nu exista un tratament anume pentru scleroza multipla, pacientii pot sa beneficieze de mai multe terapii care au ca scop imbunatatirea functiilor organismului dupa un atac episodic. De asemenea, terapiile sunt utile inclusiv pentru prevenirea acestor episoade.
Scleroza multipla – simptomatologie, manifestari
Atunci cand discutam despre simptomatologia care apare in caz de scleroza multipla, trebuie sa avem in vedere faptul ca boala se manifesta foarte diferit de la un pacient la altul. In unele dintre situatii simptomele ajung sa afecteze viata de zi cu zi a pacientilor, impiedicandu-i sa poata duce la bun sfarsit diverse sarcini si limitandu-le independenta. Scleroza multipla se poate manifesta prin simptome care se clasifica in primare, secundare si tertiare.
Simptome primare
Daca ne referim la simptome primare care apar in caz de scleroza multipla, trebuie precizat faptul ca acestea apar pe fondul demielinizarii. In timpul acestui proces are loc afectarea tecii de mielina, teaca ce inveleste axonii neuronilor de la nivelul creierului. Datorita mielinei, impulsurile electrice pot sa fie transmise de la o celula nervoasa la alta.
Atunci cand aceasta este afectata, se ajunge la declansarea tulburarilor neurologice. In categoria de simptome primare la pacientii cu scleroza multipla, poate sa fie vorba despre tulburari de mobilitate care apar din cauza starii de slabiciune a organismului si din cauza pierderilor de ordin sezorial. De asemenea, categoria „simptome primare” include si imposibilitatea pacientului de a reusi sa controleze miscarile muschilor.
Simptome secundare
Centrii nervosi care se afla in maduva spinarii, in trunchiul cerebral si in scoarta cerebrala, au rolul de a asigura buna functionare a vezicii urinare. Atunci cand scleroza multipla evolueaza, ca si simptome secundare, pot sa apara infectii la nivelul tractului urinar. Aceste infectii sunt o consecinta a retentiei urinare, care este provocata de probleme neurologice. In aceasta situatie, pacientul nu isi poate goli voluntar vezica, sau nu o poate goli in totalitate.
Simptome tertiare
Cand ne referim la simptome tertiare la pacientii cu scleroza multipla avem in vedere faptul ca simptomele provocate de aceasta boala nu afecteaza doar organismul pacientului, ci si starea psihica si viata sociala a acestuia. Odata cu evolutia bolii, in timp, simptomele pot sa fie observate din ce in ce mai des si sa fie din ce in ce mai greu pentru pacient sa le tina sub control. Din acest motiv, foarte multe persoane cu scleroza multipla ajung sa se izoleze din punct de vedere social si sa fie afectate de depresie.
Scleroza multipla: cauze si factori de risc
Asa cum am mentionat anterior, nu au fost identificate inca acele cauze anume care determina aparitia sclerozei multiple. Cu toate acestea, specialistii sustin ca exista trasaturi genetice care provoaca aceasta boala. Chiar daca scleroza multipla nu este considerata a fi o boala ereditara, persoanele care au avut in familie cazuri de scleroza multipla prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi din acest motiv.
In afara de factorii genetici, scleroza multipla mai pote sa fie favorizata si de anumite infectii, printre care cele virale si microbiene. De asemenea, aceasta boala poate sa apara mai usor la persoanele care se expun excesiv razelor solare, la cele care fumeaza sau la cele care sunt expuse la unele substante chimice.
Diagnosticul de scleroza multipla
Diagnosticul de scleroza multipla poate sa fie stabilit dupa ce medicul specialist analizeaza manifestarile si simptomele pacientului, luand in calcul si rezultatul investigatiilor recomandate. De exemplu, poate sa fie nevoie de teste neurologice, despre efectuarea unei tomografii ccomputerizate cu substanta de contrast sau despre teste senzoriale. De asemenea, medicul poate sa recomande un RMN pentru depistarea unor posibile leziuni la nivelul coloanei vertebrale sau a creierului. Punctia lombara este recomandata pentru verificarea fluidelor din maduva osoasa, iar analizele de sange au rolul de a elimina existenta unei alte afectiuni care sa provoace simptome similare celor specifice pacientilor cu scleroza multipla.
Scleroza multipla – tratament
Din pacate, scleroza multipla nu este o boala care poate sa fie vindecata. Scopul tratamentului este cel de a scadea intensitatea simptomelor, precum si durata episoadelor in care se manifesta. De asemenea, tot prin tratament se reduce si frecventa cu care apar aceste atacuri. Astfel, medicul poate sa recomande scurte cure de corticoterapie, administrarea de medicatie imunomodulatoare si imunosupresoare.
Se poate sa fie nevoie si de antidepresive, medicamente pentru dureri sau pentru probleme de ordin gastrointestinal. Pe de alta parte, in afara de solutiile enumerate anterior, medicul poate sa recomande sedinte de kinetoterapie si fizioterapie, terapie ocupationala sau unele alternative experimentale de tratament.
- Carja cu sprijin pe antebrat, cu 4 puncte de sprijin89 RON
- Carja cu sprijin subaxilar aluminiu JL925L(L)69 RON
Complicatiile sclerozei multiple
Din punct de vedere al complicatiilor care pot sa apara la pacientii cu scleroza multipla, acestea pot sa includa spasme musculare si rigiditate musculara, depresie si dezechilibre de ordin emotional, precum si pierderi de memorie sau chiar epilepsie in unele situatii. De asemenea, printre complicatiile care pot sa apara la persoanele care sufera de scleroza multipla se numara si paralizia, in special la nivelul membrelor inferioare.
- Scaun cu rotile XXL, pliabil1.100 RON
- Scaun cu rotile pliabil, din alumniu650 RON
- Carucior cu rotile cu antrenare manuala719 RON
The post Scleroza multipla si manifestarile ei appeared first on Catena Pas cu Pas.