Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Sistemul de sănătate din România are acces la aproape 5 miliarde euro din PNRR și fonduri de coeziune în acest deceniu

Sistemul de sănătate din România are acces la aproape 5 miliarde euro din PNRR și fonduri de coeziune în acest deceniu

Sistemul de sănătate din România are acces la aproape 5 miliarde euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și fonduri de coeziune în acest deceniu, o șansă istorică pentru modernizarea unui sector rămas mult în urma celor din statele vest-europene. Cu toate acestea, rata efectivă de absorbție a fondurilor va depinde de calitatea proiectelor, dar și de capacitatea de implementare a acestora de către administrația românească.

Astfel, Comisia Europeană a anunțat săptămâna aceasta că România va primi în total 31,5 miliarde euro din partea politicii de coeziune în perioada 2021-2027, în cadrul acordului său de parteneriat cu Comisia pentru promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale a regiunilor sale, precum și a tranziției sale verzi și digitale.

Din aceste fonduri, o sumă de 2,3 miliarde euro este alocată pentru modernizarea sistemului de sănătate.

“Vor fi realizate investiții în valoare de 2,3 miliarde euro pentru asigurarea accesului cetățenilor la sănătate și pentru îmbunătățirea calității, a eficacității și a rezilienței sectorului medical. De asemenea, fondurile vor viza grupurile vulnerabile, contribuind la reducerea inegalităților”, a precizat Comisia Europeană.

Suma se adaugă la cea alocată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru sistemul de sănătate, de 2,4 miliarde euro,  destinată în principal investițiilor în spitale și în creșterea accesului la Sănătate.

Fondurile vor fi alocate pentru extinderea și renovarea a 25 de spitale, construirea sau renovarea a 200 de centre comunitare, care au dotări noi și personal, dotarea a 3.000 de cabinete ale medicilor de familie și a 10 secții de terapie intensivă nou-născuți, inclusiv cu ambulanță transport nou-născuți.

Fondurile sunt propuse și pentru dezvoltarea de politici publice de sănătate care să ducă la creșterea accesului la servicii de prevenție, de diagnostic și tratament precoce.

Planul prevede și reforme, care implică modificarea cadrului legislativ și reducerea disparităţilor la nivel național în ceea ce privește capacitatea de prevenție și intervenție în situații de criză, elaborarea sau actualizarea documentelor de politică publică (strategii, planuri de acțiune) pentru asigurarea unei abordări unitare care să asigure corelarea și coerența acțiunilor tuturor autorităților cu responsabilități în gestionarea situațiilor de criză.

CAPACITATE SLABĂ DE IMPLEMENTARE

Pentru a implementa noile proiecte din Sănătate, PNRR a prevăzut înființarea unei noi instituții – Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).

Principala misiune a ANDIS în cadrul PNRR va fi gestionarea proiectelor de construire sau de modernizare a cel puţin 25 de spitale din România, selectate dintr-o listă de 49 de proiecte. Au fost reținute proiectele cele mai avansate, care au șanse să fie finalizate până în 2026.

O altă prioritate în sănătate prevăzută în PNRR este realizarea de reforme pentru dezvoltarea capacităţii de gestionare a fondurilor publice, dezvoltarea capacităţii de investiţii în infrastructura sanitară și s capacităţii de management al serviciilor de sănătate.

Această componentă, la care autoritățile române din domeniul sănătății au o capacitate slabă, are un buget de 180 milioane euro.

Autoritățile din Sănătate nu au gestionat nici măcar un singur proiect major în sectorul sanitar public din România de peste trei decenii.

Articolul Sistemul de sănătate din România are acces la aproape 5 miliarde euro din PNRR și fonduri de coeziune în acest deceniu apare prima dată în 360medical.ro.