Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Somnul insuficient ar putea crește riscul pierderii ireversibile a vederii, avertizează un nou studiu

Somnul insuficient ar putea crește riscul pierderii ireversibile a vederii, avertizează un nou studiu

Somnul de slabă calitate ar putea prezenta un risc mai mare de pierdere ireversibilă a vederii din cauza glaucomului, avertizează un nou studiu.

Cercetătorii din China spun că prea mult sau prea puțin somn, somnolența în timpul zilei, insomnia și sforăitul pot crește riscul de a dezvolta glaucom.

Glaucomul este o afecțiune comună a ochilor în care nervul optic, care conectează ochiul de creier, suferă leziuni. Afecțiunea poate duce la orbire completă dacă nu este tratată suficient de devreme.

Boala reprezintă o cauză principală a orbirii și, conform estimărilor, va afecta probabil aproximativ 112 milioane de oameni la nivel mondial, până în 2040.

Cercetătorii au studiat 409.053 de persoane de la Biobank, din Marea Britanie, care aveau vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, atunci când cercetătorii i-au recrutat între 2006 și 2010. Fiecare persoana a oferit detalii despre comportamentele sale individuale de somn.

Cercetătorii au folosit informațiile despre tiparele de somnale participanților, precum și informații despre vârsta, sexul, stilul de viață, greutatea, etnia, nivelul de educație și locul unde aceștia locuiau. După ce a monitorizat participanții timp de puțin peste 10,5 ani, echipa a identificat 8.690 de cazuri de glaucom.

Conform rezultatelor, persoanele cu glaucom tind să fie mai în vârstă și mai des bărbați. De asemenea, aceștia au fost mai predispuși să fie fumători și să aibă hipertensiune arterială sau diabet decât cei care nu au dezvoltat boala. Studiul a constatat că somnul scurt sau lung, insomnia, sforăitul și somnolența frecventă în timpul zilei au crescut șansele de a dezvolta boala.

Cei care au dormit mai mult sau sub șapte până la nouă ore au avut șanse mai mari cu 8% de a suferi de glaucom, în timp ce persoanele cu insomnie au avut șanse cu 12% mai mari de a avea probleme de vedere.

Oamenii care sforăiau au avut o șansă cu 4% mai mare, iar cei care prezentau stări de somnolență în timpul zilei au avut un risc cu 20% mai mare de a dezvolta boala.

De asemenea, persoanele care sforăie și cei care au experimentat somnolență în timpul zilei au avut cu 10% mai multe șanse de a avea glaucom, în timp ce insomniacii și cei cu un tipar de somn scurt sau lung au avut cu 13% mai multe șanse de a avea această afecțiune.

De ce problemele de somn duc la afecțiuni oculare?

Studiul, publicat, marți, în revista BMJ Open, a găsit mai multe posibile explicații pentru aceste descoperiri.

Presiunea asupra ochiului atunci când un individs e află în poziția culcat este un factor cheie în dezvoltarea glaucomului. De asemenea, consumul în mod repetat al unui nivel de oxigen scăzut, care este rezultatul sforăitului și al apneei în somn, poate afecta nervul optic.

Insomnia poate juca, de asemenea, un rol. Hormonii de somn ai celor care suferă de insomnie se dereglează, ceea ce poate afecta ochiul. Depresia și anxietatea, care merg adesea mână în mână cu insomnia, pot crește presiunea internă a ochilor.

Cercetătorii spun însă că există și posibilitatea ca glaucomul în sine să afecteze tiparele de somn.

Descoperirile subliniază necesitatea terapiei de somn la persoanele cu risc crescut de boală, precum și a controalelor oculare în rândul celor cu tulburări cronice de somn pentru a verifica semnele precoce de glaucom.

„Deoarece comportamentele de somn sunt modificabile, aceste descoperiri subliniază necesitatea intervenției pentru un somn sănătos la persoanele cu risc crescut de glaucom și a unui screening oftalmologic în rândul persoanelor cu probleme cronice de somn, pentru a ajuta la prevenirea glaucomului”, concluzionează cercetătorii într-un comunicat de presă.

Studiul a fost finanțat de Fundația Națională de Știință din China.

Articolul Somnul insuficient ar putea crește riscul pierderii ireversibile a vederii, avertizează un nou studiu apare prima dată în 360medical.ro.