Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Spitalele care au aparatură de microbiologie vor putea analiza probele de sterilitate în laboratoarele proprii

Spitalele care au aparatură de microbiologie vor putea analiza probele de sterilitate în laboratoarele proprii

Spitalele care au aparatură de microbiologie vor putea analiza probele de sterilitate și cele recoltate de pe suprafețe și din aer în laboratoarele proprii.

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care introduce o excepție la un articol din ordinul ministrului sănătății nr.1761/2021 (pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia și sterilizarea în unităţile sanitare publice și private, evaluarea eficacităţii procedurilor de curăţenie și dezinfecţie efectuate în cadrul acestora, procedurile recomandate pentru dezinfecţia mâinilor în funcţie de nivelul de risc, precum și metodele de evaluare a derulării procesului de sterilizare și controlul eficienţei acestuia).

Articolul respectiv prevede că “probele provenite de la pacienţi (probe de screening) se lucrează la laboratorul de analize medicale, probele recoltate de pe suprafeţe, din aer, probele de sterilitate se trimit la laboratoarele direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, după caz“.

Proiectul noului ordin introduce o excepție de la prevederile articolului respectiv.

“În cazul în care unitatea sanitară are în structura proprie laborator de analize medicale / compartiment de microbiologie medicală acreditat ISO 15189:2012, cu capacitate de prelucrare a probelor recoltate la nivelul acesteia, de pe suprafețe, din aer, sau probele de sterilitate, aceste probe pot fi procesate în cadrul laboratorului / compartimentului de microbiologie din cadrul unității sanitare respective”, prevede proiectuld e act normativ.

În aceste situații, laboratoarele direcţiilor de sănătate publică judeţene vor efectua, cel puțin o dată pe trimestru, în paralel pentru intercomparare, un set de analize medicale din toate tipurile de probe recoltate la nivelul unității sanitare.

“În situația în care rezultatele analizelor efectuate de către unitatea sanitară sunt diferite de rezultatele obținute de laboratorul DSP, laboratorul care a emis rezultate negative, va proceda la revizuirea procedurilor de calitate internă”, mai arată proiectul.

Proiectul de act normativ a fost elaborat la solicitarea Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.

Articolul Spitalele care au aparatură de microbiologie vor putea analiza probele de sterilitate în laboratoarele proprii apare prima dată în 360medical.ro.