Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Acumularea de fier în creier, un risc mai mare pentru tulburările de mișcare

Studiu: Acumularea de fier în creier, un risc mai mare pentru tulburările de mișcare

O echipă de cercetători americani a descoperit că persoanele cu risc ereditar de hemocromatoză, prezintă acumulări semnificative de fier în creier care pot duce la tulburări de mișcare, și inclusiv la Parkinson.

Afecțiunea ereditară numită hemocromatoză, cauzată de o mutație genetică, duce la absorbția de prea mult fier în organism, producând leziuni ale țesuturilor și numeroase afecțiuni precum boli hepatice, probleme cardiace și diabet. Conform cercetărilor anterioare, insuficiente și contradictorii, creierul este ferit de acumularea de fier, de bariera hematoencefalică, o rețea de vase de sânge și țesuturi compuse din celule strâns unite între ele, care protejează împotriva agenților patogeni invazivi și a toxinelor.

Într-un nou studiu publicat online, luni, în JAMA Neurology, cercetătorii de la universitatea californiană, San Diego, împreună cu o echipă de la UC San Francisco, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health și Laureate Institute for Brain Research, au descoperit că persoanele cu două copii ale mutației genetice (una moștenită de la fiecare părinte) prezintă dovezi ale unei acumulări substanțiale de fier în regiuni ale creierului responsabile de mișcare.

Aceste constatări sugerează că mutația genetică responsabilă în principal de hemocromatoza ereditară poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea tulburărilor de mișcare, precum boala Parkinson, care este cauzată de o pierdere a celulelor nervoase care produc mesagerul chimic, dopamina.

Cercetătorii au mai descoperit că bărbații de origine europeană, care poartă două dintre mutațiile genetice, au prezentat cel mai mare risc, în timp ce femeile nu.

Studiul observațional a implicat efectuarea unor examene RMN la 836 de participanți, dintre care 165 erau expuși unui risc genetic ridicat să dezvolte hemocromatoză ereditară, boală care afectează aproximativ 1 din 300 de persoane caucaziene nehispanice, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Examinările RMN au detectat depozite substanțiale de fier localizate pe circuitele motorii ale creierului la persoanele cu risc ridicat.

Cercetătorii au analizat apoi date, de la aproape 500.000 de persoane, și au descoperit că bărbații, dar nu și femeile, cu risc genetic ridicat pentru hemocromatoză, au avut un risc crescut de 1,80 ori mai mare pentru a dezvolta o tulburare de mișcare, multe dintre aceste persoane nefiind diagnosticate cu boala ereditară.

„Sperăm că studiul nostru poate crește  gradul de conștientizare asupra hemocromatozei, deoarece multe persoane cu risc ridicat nu știu că în creierul lor se acumulează cantități anormal de mari de fier”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Chun Chieh Fan, asistent universitar la UC San Diego și cercetător principal la Institutul pentru Cercetarea Creierului, din Tulsa, Oklahoma.

Cercetătorii spun că rezultatele studiului prezintă o importanță clinică imediată, întrucât există deja tratamente sigure și aprobate care pot reduce excesul de fier rezultat în urma acestei mutații  genetice. Noile date pot duce și la noi cercetări care să explice modul în care fierul se acumulează în creier, crescând riscul apariției unor tulburări de mișcare.

Aproximativ 60.000 de americani sunt diagnosticați anual cu boala Parkinson, dintre care 60% sunt bărbați. Boala Parkinson cu debut târziu (după vârsta de 60 de ani) este cea mai frecventă, dar ratele sunt în creștere și în rândul adulților mai tineri.

Se estimează că 42 de milioane de persoane din Statele Unite suferă de o formă de tulburare de mișcare, cum ar fi tremorul esențial, distonia și boala Huntington.

Articolul Studiu: Acumularea de fier în creier, un risc mai mare pentru tulburările de mișcare apare prima dată în 360medical.ro.