Sari la conținut
Clinica Stomatologica » STUDIU: Aproape 7 din 10 români întâmpină probleme de vedere, iar majoritatea sunt tineri

STUDIU: Aproape 7 din 10 români întâmpină probleme de vedere, iar majoritatea sunt tineri

Asociația Suport pentru Educație și Sănătate, în colaborare cu Centrul Medical Integrat de Diagnostic și Tratament LOTUS-MED, a realizat un studiu privind sănătatea ochilor. În urma studiului a rezultat faptul că 65,9% dintre cei 1.000 de respondenți văd în ceață la distanță, atunci când citesc sau când șofează.

Chestionați dacă în ultima perioadă se încruntă sau simt nevoia să clipească în mod regulat, pentru a se concentra asupra obiectelor, după perioadele lungi de condus, lucru la calculator sau stat pe telefonul mobil, 52% dintre respondenți au răspuns afirmativ.

Participanții la studiu au fost întrebați și dacă obiectele le par temporar neclare, atunci când își ridică ochii de la citit, iar 43,9% au afirmat că se confruntă foarte des cu această problemă.

Ochii iritați și uscați reprezintă un alt semn specific afecțiunilor oftalmologice, iar 36,6% dintre respondenți au afirmat că au aceste simptome.

Legat de durerile de cap, aproape 40% dintre respondenți au declarat că manifestă acest simptom ”frecvent”.

Studiul Asociației Suport pentru Educație și Sănătate și Centrului Medical Integrat LOTUS-MED privind sănătatea ochilor populației s-a realizat în lunile mai-iunie 2022, pe un eșantion reprezentativ de 1.000 persoane, din București și județul Ilfov (89,3% femei și 10,7% bărbați). Marea majoritate a respondenților sunt tineri, având între 19-24 ani (56,9%) și 25-34 ani (16,3%).

Un alt aspect important este faptul că doar 50% dintre cei chestionați și care prezintă risc de a dezvolta o afecțiune oftalmologică s-au programat pentru un consult la un medic specialist.

În acest sens, Asociația Suport pentru Educație și Sănătate și Centrul Medical Integrat LOTUS-MED trag un semnal de alarmă asupra acestei probleme de sănătate și recomandă persoanelor care manifestă simptome de tipul: senzație de nisip, arsură sau corp străin la nivelul ochilor, fotofobie, hiperlăcrimare, mâncărime, dureri de cap, vedere încețoșată etc. să meargă la un consult oftalmologic.

Medicul va stabili o serie de teste și recomandări de conduită terapeutică corespunzătoare. În urma examinării, specialistul stabilește dacă ai nevoie de corecție optică (ochelari, lentile de contact etc).

Consultul oftalmologic iți poate salva viața deoarece semnele si simptomele oftalmologice pot fi cauzate de o multitudine de boli sistemice cu potențial fatal. Pierderea, încețoșarea, deformarea sau dublarea vederii, durerile sau disconfortul ocular persistent necesită investigații oftalmologice și multidisciplinare pentru identificarea cauzei.

Despre Asociația Suport pentru Educație și Sănătate

Asociația Suport pentru Educație și Sănătate este o organizație neguvernamentală și non-profit ce dorește să aducă mai aproape de oameni teme de interes general și de a identifica, împreună cu factorii de decizie, cele mai eficiente soluții. Printre obiectivele asociației se numără promovarea, dezvoltarea, implementarea și coordonarea de activități, campanii, proiecte și programe în domeniul educației și sănătății.

Despre Centrul Medical Integrat de Diagnostic și Tratament LOTUS-MED

Centrul Medical Integrat de Diagnostic și Tratament LOTUS-MED s-a înființat în anul 1998 în București și activează în segmentul medical privat, oferind servicii medicale clinice și de laborator.

Articolul STUDIU: Aproape 7 din 10 români întâmpină probleme de vedere, iar majoritatea sunt tineri apare prima dată în 360medical.ro.