Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Boala Meniere asociată cu un risc crescut de migrenă

Studiu: Boala Meniere asociată cu un risc crescut de migrenă

Pacienții cu boala Meniere au un risc mai mare de apariție a migrenelor, potrivit unui studiu realizat în Coreea de Sud.

Cercetătorii au folosit datele serviciului național coreean de asigurări de sănătate, din perioada 2002-2015, pentru a identifica 6.919 pacienți cu boala Meniere și 27.676 de controale potrivite. Incidența migrenei a fost comparată între grupuri.

Cercetătorii au descoperit că grupul cu boala Meniere a avut un risc de 2,22 ori mai mare pentru migrenă față de grupul de control.

Boala Meniere a fost prezentă la 1.098 din 35.889 de pacienți cu migrenă, și la 781 din 71.778 dintre participanții la grupul control. În rândul persoanelor cu migrenă, 3,1% au avut boala Meniere, comparativ cu 1,1% dintre persoanele din grupul de control, rezultând un risc de 1,95 ori mai mare pentru boala Meniere în grupul cu migrenă față de grupul de control.

„În acest studiu pe o cohortă de adulți coreeni, reprezentativă la nivel național, boala Meniere și migrena au fost associate în ambele direcții. Pacienții cu boala Meniere au prezentat mai frecvent migrene și invers. Diagnosticul de migrenă trebuie luat în considerare atunci când pacienții cu boala Meniere suferă de dureri de cap. Astfel, medicamentele pentru migrenă ar putea fi eficiente în controlul simptomelor bolii Meniere”, scriu autorii.

Studiul a fost publicat în JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Boala Meniere, numită dupa medicul francez care a descoperit-o,  afectează, în primul rând, organele auditive și de echilibru ale organismului, strâns conectate în urechea internă.

Practic, boala Meniere este o tulburare a urechii interne cauzată de excesul de lichid și presiune din urechea internă, care poate produce simptome precum vertij, amețeală și pierderea auzului.

În cele mai multe cazuri, boala Meniere afectează o singură ureche. Persoanele cu vârste între 40 si 60 de ani sunt mult mai predispuse să se confrunte cu această afecțiune, considerată cronică.

Boala nu are niciun efect asupra speranței de viață, și este, în general, benignă.

Articolul Studiu: Boala Meniere asociată cu un risc crescut de migrenă apare prima dată în 360medical.ro.