Sari la conținut

Chirurgia laparoscopică nu este inferioară intervenției de gastrectomie distală prin chirurgie deschisă pentru cancerul gastric local avansat, conform ratelor de supraviețuire la cinci ani, indică un nou studiu realizat de cercetători din Coreea de Sud.

Un studiu clinic randomizat a comparat rezultatele de monitorizare de cinci ani pentru 492 de pacienți care au suferit o gastrectomie distală prin chirurgia laparoscopică și 482 de pacienți cu gastrectomie distală printr-o chirurgie deschisă.

În studiul chirurgie gastro-intestinală laparoendoscopică (KLASS)-02, cercetătorii coreeni au examinat ratele globale de supraviețuire (OS) de cinci ani, și pe cele de supraviețuire fără recidivă (RFS), precum și complicațiile pe termen lung.

Oamenii de știință au descoperit că ratele de cinci ani pentru OS și RFS nu diferă semnificativ pentru pacienții care au suferit gastrectomie distală laparoscopică sau deschisă:

  • OS: 88,9%, chirurgie laparoscopică față de 88,7%, chirurgie deschisă;
  • RFS: 79,5%, chirurgie laparoscopică față de 81,1%, chirurgie deschisă;

Carcinomatoza peritoneală, metastazele hematogene și recurența locoregională au fost cele mai frecvente tipuri de recidivă (42,1, 20,8 și, respectiv, 13,2%), fără a fi observată nicio diferență între grupuri, în tipurile de recurență, din fiecare stadiu al cancerului.

Comparativ cu grupul care a primit chirurgie deschisă, grupul cu chirurgie laparoscopică a avut o rată  pentru complicațiile târzii semnificativ mai mică (6,5% chirurgie laparoscopică față de 11,0%, chirurgie deschisă); obstrucția intestinală a fost cel mai frecvent tip de complicație în ambele grupuri (2,6% chirurgie laparoscopică față de 5,0% chirurgie deschisă).

Rezultatele oncologice și chirurgicale ale monitorizării de cinci ani ale studiului clinic randomizat KLASS-02 au susținut criteriul de noninferioritate pentru procedura prin chirurgia laparoscopică în cancerul gastric avansat local în comparație cu chirurgia deschisă”, au scris autorii.

Rezultatele studiului (KLASS)-02 au fost publicate online, în luna iulie, în JAMA Surgery.

Articolul Studiu: Chirurgia laparoscopică eficientă în cancerul gastric apare prima dată în 360medical.ro.