Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Copiii cu tumori craniene rare ar putea să nu necesite o operație chirurgicală

Studiu: Copiii cu tumori craniene rare ar putea să nu necesite o operație chirurgicală

Operațiile chirurgicale ar putea fi evitate la unii copii cu tumori rare ale craniului, arată noi cercetări ale unor specialiști din mai multe centre medicale din Statele Unite și Canada. Acestea susțin o abordare nechirurgicală pentru leziunile craniene izolate ale histiocitozei cu celule Langerhans.

Histiocitoza cu celule Langerhans (LCH) reprezintă un grup de afecțiuni rare caracterizate prin proliferarea și acumularea unui tip special de leucocite (histiocite sau celule Langerhans) în diverse țesuturi și organe  care provoacă leziuni și distrugeri tisulare.

Uneori, masa inflamatorie cauzată de proliferarea globulelor albe (eozonofilelor) se manifestă la copii la nivelul craniului sub forma unei mase craniene dureroase, cunoscută sub numele de granulom eozinofilic solitar. Aceste tumori sau mase de talie mică, nu sunt canceroase, dar sunt gestionate în practica curentă de neurochirurgi, fiind tratate cu excizie chirurgicală și reconstrucție craniană în zona afectată.

O echipă multidisciplinară de oameni de știință din mai multe centre medicale din Statele Unite și Canada au lansat un studiu prospectiv multicentric, în urma unor studii de caz care au arătat retrospectiv că aceste leziuni s-au rezolvat fără o intervenție chirurgicală.

Rezultatele studiului care indică o rezolvare spontană a leziunilor la 88% dintre pacienții observați, au fost publicate în New England Journal of Medicine.

Specialiștii au înscris în studiu 28 de copii cu LCH la opt centre medicale, în perioada septembrie 2012 – ianuarie 2020.

Ca măsură de precauție, echipa a fost de acord ca o intervenție chirurgicală să fie oferită pacienților dacă leziunile acestora cresc rapid, provoacă durere sau nu se micșorează în termen de trei luni.

Șaptesprezece dintre pacienți au decis împreună cu părinții lor să facă parte din grupul de observație, în timp ce 11 au optat pentru intervenții chirurgicale sau de altă natură. În două luni, leziunile tuturor celor 17 pacienți din grupul de observație s-au micșorat sau au dispărut, iar până într-un an, leziunile a 15 din cei 17 pacienți au dispărut complet, au raportat autorii.

Zece dintre cei 11 pacienți care au optat pentru tratament au suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea leziunii, doi au primit chimioterapie pentru a ajuta la micșorarea leziunii, unul a primit o injecție cu glucocorticoizi în leziune, iar șase au suferit o a doua intervenție chirurgicală pentru repararea defectelor craniului cauzate de masa inflamatorie dureroasă sau de intervenția chirurgicală. Părinții unui copil care a început în grupul de observație s-au răzgândit și au optat pentru o intervenție chirurgicală, după ce leziunea copilului lor s-a micșorat, dar nu a dispărut complet după aproximativ două luni, au scris autorii.

Acest prim studiu prospectiv susține o abordare nechirurgicală pentru leziunile craniene izolate ale histiocitozei cu celule Langerhans.

Abordarea prezintă avantajul că evită intervenția chirurgicală și orice riscuri asociate cu îndepărtarea masei inflamatorii.

Studiul a fost condus de specialiști de la Weill Cornell Medicine, NewYork-Presbyterian, Nicklaus Children’s Hospital, University of Texas Southwestern, McGovern Medical School, din Statele Unite și University of British Columbia din Canada.

Articolul Studiu: Copiii cu tumori craniene rare ar putea să nu necesite o operație chirurgicală apare prima dată în 360medical.ro.