Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Coronavirusurile pot supraviețui timp de o lună pe alimente congelate

Studiu: Coronavirusurile pot supraviețui timp de o lună pe alimente congelate

Coronavirusurile, categorie din care face parte și SARS-CoV-2, pot supraviețui pe carne și pește congelate timp de până la 30 de zile, arată un nou studiurealizat de cercetători americani. 

Cercetarea a fost inițiată după apariția focarelor de Covid-19 din Asia, unde carnea ambalată a fost suspectată ca sursă a virusului. Studiul a fost efectuată pe pui congelat, carne de vită, porc și somon.

„Deși s-ar putea să nu țineți carnea în frigider timp de 30 de zile, s-ar putea să o depozitați atât de mult timp în congelator”, a declarat autoarea studiului, Emily S. Bailey, profesor asistent la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul colegiului de farmacie și științe ale sănătății a universității Campbell, din Carolina de Nord, SUA.

Echipa de cercetare nu a folosit coronavirusul real care provoacă Covid-19, ci virusuri surogat care au proteine spike similare.

Cercetătorii au depozitat produsele la temperaturi de refrigerare (4 grade C) și la temperaturi de congelare (-20 grade C).

„Am descoperit că virușii pot fi cultivați și după ce au fost înghețați pentru toată aceată perioadă de timp”, a precizat cercetătoarea într-un comunicat de presă.

Concluziile au fost publicate în Applied and Environmental Microbiology, o revistă a Societății Americane de Microbiologie.

Cercetătorii consideră că descoperirile sunt semnificative deoarece SARS-CoV-2 se poate reproduce și în intestin, nu doar în tractul respirator, unde majoritatea oamenilor simt efectele.

Trei tulpini de virus au fost folosite ca surogat în studiu, inclusiv două coronavirusuri animale. Toate cele trei tulpini surogat au mai fost folosite ca înlocuitori în studiile anterioare pentru SARS-CoV-2.

Cercetatorii au descoperit ca virusurile s-au descurcat cel mai bine la temperaturile scazute de congelare față de temperaturile de stocare din frigider. Ei au obținut rezultate diferite, în funcție de produsele alimentare.

Conform specialiștilor, sstudiu subliniază importanța unei igiene riguroase în recoltarea, transportul, ambalarea și distribuția produselor alimentare.

„Sunt necesare eforturi continue pentru a preveni contaminarea alimentelor și a suprafețelor de procesare a alimentelor, a mâinilor lucrătorilor, a cuțitelor și altor ustensile de procesare a alimentelor”, au scris autorii. Ei au adăugat că trebuie adresată și problema dezinfectării alimentelor înainte de ambalare.

Articolul Studiu: Coronavirusurile pot supraviețui timp de o lună pe alimente congelate apare prima dată în 360medical.ro.