Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Două medicamente pentru inimă, un risc mai mare de atac de cord pe timp de caniculă

Studiu: Două medicamente pentru inimă, un risc mai mare de atac de cord pe timp de caniculă

Un nou studiu a constatat că, printre persoanele care au suferit un infarct miocardic din cauza căldurii, o mare parte luau betablocante sau aspirină împotriva formării cheagurilor de sânge.

Pentru persoanele cardiace, medicamentele betablocante pot îmbunătăți supraviețuirea și calitatea vieții, în timp ce aspirina și alte medicamente împotriva formării cheagurilor pot reduce riscul unui infarct miocardic.

Dar, așa cum a descoperit un studiu publicat recent, aceste medicamente cu rol de protecție împotriva episoadelor cardiace ar putea cauza un infarct pe timp de caniculă, perioadă în care atacurile de cord sunt mai probabile.

„Pacienții care iau aceste două medicamente prezintă un risc mai mare. În timpul valurilor de căldură ei chiar ar trebui să ia măsuri de precauție”, a declarat Kai Chen, profesor asistent la departamentul de epidemiologie (Mediul și Sănătatea) de la universitatea Yale, primul autor al studiului.

Aceste măsuri de precauție includ strategii de scădere a temperaturii corpului, cum ar fi utilizarea aerului condiționat sau vizitarea unui spațiu public cu AC.

Factorii externi de mediu, cum ar fi poluarea aerului și vremea rece, pot declanșa atacuri de cord. Tot mai multe dovezi sugerează că și vremea caldă poate cauza infarct. Dar specialiștii epidemiologi încă lucrează pentru a identifica grupurile de persoane care sunt cele mai vulnerabile la aceste temperaturi extreme.

Folosind un registru de sănătate, autorii recentului studiu au analizat 2.494 de cazuri în care indivizii au supraviețuit unui infarct în Augsburg, Germania, în lunile cu vreme caldă (mai-septembrie) între 2001 și 2014.

În cercetările anterioare, oamenii de știință au arătat că expunerea la căldură sau frig a făcut ca atacurile de cord să fie mai probabile și au calculat că ratele de infarct legate de căldură vor crește odată ce planeta se va încălzi cu 2 până la 3 grade Celsius.

Studiul recent s-a bazat pe această cercetare și a examinat utilizarea medicamentelor pacienților înainte ca aceștia să fi suferit un infarct.

Ei au analizat datele într-un mod care permite pacienților să servească drept controale proprii, comparând expunerea la căldură din ziua atacului de cord, cu aceleași zile din săptămână, din luna respectivă. Adică, dacă o persoană a suferit un atac de cord în a treia joi din luna iunie, autorii au comparat expunerea acestora la temperatura din acea zi de joi, cu expunerea la temperatură din alte zile de joi, din luna iunie, pe post de evenimente de „control”.

S-a dovedit că utilizatorii de betablocante sau medicamente împotriva cheagurilor au fost mai predispuși să sufere atacuri de cord în zilele cu cele mai ridicate temperaturi, comparativ cu zilele de control. Utilizarea medicamentelor împotriva cheagurilor a fost asociată cu o creștere cu 63% a riscului de infarct, iar cea a betablocantelor, cu o creștere de 65%. Persoanele care au luat ambele medicamente au avut un risc cu 75% mai mare de infarct. Persoanele care nu au luat aceste medicamente, nu au fost mai predispuse să aibă un atac de cord în zilele caniculare.

Studiul nu demonstrează că aceste medicamente au provocat infarctul, și nici că aceste medicamente fac oamenii mai vulnerabili la un atac de cord.

Deși este posibil ca aceste medicamente să fi crescut riscul de infarct, declanșat de vremea caldă, este, de asemenea, posibil ca bolile de inimă ale pacienților să explice atât medicația, cât și o predispoziție mai mare la un atac de cord, în timpul vremii caniculare.

Totusi, un indiciu sugerează că aceste medicamente ar putea fi de vină.

Când cercetătorii au comparat pacienții mai tineri (25 până la 59 de ani) cu cei mai în vârstă (60 până la 74 de ani), au descoperit, așa cum era de așteptat, că cei mai tineri erau un grup mai sănătos, cu rate mai mici de boli cardiace. Cu toate acestea, pacienții mai tineri care au luat betablocante și medicamente împotriva cheagurilor au fost mai predispuși la un infarct legat de căldură, decât pacienții mai în vârstă, în ciuda faptului că cei mai în vârstă sufereau de boli de inimă.

Un alt indiciu că aceste două tipuri de medicamente pot face ca oamenii să fie mai vulnerabili: în majoritatea cazurilor, alte medicamente pentru inimă nu au arătat o legătură cu atacurile de cord legate de căldură. (O excepție au fost însă statinele. Atunci când au fost luate de către persoane mai tinere, statinele au fost asociate cu un risc de peste trei ori mai mare de atac de cord în zilele caniculare).

„Presupunem că unele dintre medicamente ar putea îngreuna reglarea temperaturii corpului”, spun autorii, care intenționează să încerce să dezlege aceste legături observate, în alte studii viitoare.

Rezultatele recentului studiu sugerează că, pe măsură ce schimbările climatice progresează, atacurile de cord ar putea deveni un pericol mai mare pentru unele persoane cu boli cardiovasculare.

Articolul Studiu: Două medicamente pentru inimă, un risc mai mare de atac de cord pe timp de caniculă apare prima dată în 360medical.ro.