Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Eritropoietina nu ajută tratamentul cu hipotermie controlată pentru combaterea efectelor hipoxiei la nou-născuți

Studiu: Eritropoietina nu ajută tratamentul cu hipotermie controlată pentru combaterea efectelor hipoxiei la nou-născuți

Adăugarea de eritropoietină la tratamentul de hipoteramie controlată pentru nou-născuții la termen, cu asfixie la naștere, nu aduce beneficii suplimentare, arată un studiu al cercetătorilor americani.

Constatările contrastează cu rezultatele unor studii mai mici care arătaseră că utilizarea eritropoietinei părea sigură și eficientă, spune dr. Sandra „Sunny” Juul, principala autoare a studiului, profesor de pediatrie și șefa secției de neonatologie a spitalului de copii din Seattle.

Encefalopatia ischemică hipoxică apare atunci când o cantitate prea mică de oxigen ajunge la creier și la alte organe vitale înainte de naștere sau la naștere.

Un studiu multicentric pe 500 de sugari cu encefalopatie ischemică hipoxică moderată sau severă a constatat un risc egal de deces sau insuficiență de neurodezvoltare, la vârsta de 2 până la 3 ani, între grupul placebo, care a primit numai tratament cu hipotermie, și grupul care a primit hipotermie și în plus și eritropoietină.

Studiul a înregistrat și o constatare neașteptată. Grupul de nou-născuți care a primit eritropoietină a avut evenimente adverse mai grave în primele 4 luni de la naștere decât grupul placebo.

„Este un rezultat negativ, dar este important pentru clinicieni să știe acest lucru. Rezultatele demonstrează cât de importante sunt astfel de studii (prospective randomizate controlate). Aceste studii mari, de fază III, au suficientă competență statistică pentru a răspunde cu adevărat la anumite îngrijorări clinice. Dimensiunea mare a studiului a demonstrat totodată și o problemă neașteptată în materie de siguranță”, a declarat dr. Juul.

Acest lucru nu înseamnă că eritropoietina, numită frecvent „epo”, nu are abilități ca terapeutic pentru encefalopatia ischemică hipoxică, a mai spus medicul. Medicamentul poate fi benefic în tratarea encefalopatiei ischemice hipoxice în comunitățile cu resurse reduse, unde terapia cu hipotermie nu este disponibilă, a mai adăugat ea.

Epo este un hormon natural care încurajează producția de celule roșii din sânge și are un rol important în dezvoltarea creierului în timpul sarcinii.

În cazul acestui studiu de cinci ani, este posibil ca efectele epo și hipotermiei să se fi anulat reciproc, a mai remarcat dr. Juul.

Spitalele din Statele Unite și din străinătate care combină în prezent eritropoietina cu tratamentul cu hipotermie pentru sugarii născuți cu encefalopatie ischemică hipoxică ar trebui să reconsidere această practică, au mai precizat dr. Juul și dr. Yvonne W. Wu, cele două autoare ale studiului.

În studiul randomizat, dublu-orb, cu controale placebo, sugarii au primit intravenos 1000 U pe kilogram de eritropoietină sau un volum egal de placebo cu soluție salină înainte de vârsta de 26 de ore și la 2, 3, 4 și 7 zile de la naștere.

Decesul sau apariția unor afecțiuni de neurodezvoltare, de la vârsta de 22 până la 36 de luni, au avut loc la aproape jumătate dintre sugarii din ambele grupuri.

Encefalopatia ischemică hipoxică afectează mai mult de 10.000 de sugari în fiecare an și reprezintă 22% din decesele neonatale la nivel mondial.

„Este o boală teribilă și, fără tratament, șansele pentru un rezultat slab (leziuni neurologice sau deces) la acești sugari sunt de 65%”, a mai precizat dr. Juul.

Studiul a cuprins 500 de nou-născuți cu encefalopatie ischemică hipoxică severă până la moderată și a implicat 17 centre medicale din Statele Unite, fiind realizat de universitatea Washington, din Seattle, în colaborare cu universitatea California, din San Francisco.

Studiile mari de până acum au indicat că tratamentul cu hipotermie controlată îmbunătățește rezultatele de supraviețuire și neurodezvoltare, dar totuși, până la 50% dintre sugarii care primesc această terapie, continuă să nu supraviețuiască sau să prezinte dizabilități pe termen lung, cum ar fi paralizia cerebrală sau epilepsia.

Cercetătorii continuă să caute terapii suplimentare pentru a îmbunătăți aceste rezultate.

Articolul Studiu: Eritropoietina nu ajută tratamentul cu hipotermie controlată pentru combaterea efectelor hipoxiei la nou-născuți apare prima dată în 360medical.ro.