loader image
Home » Studiu: Infertilitatea, asociată cu un risc crescut de cancer de sân la bărbați

Studiu: Infertilitatea, asociată cu un risc crescut de cancer de sân la bărbați

Infertilitatea ar putea fi asociată cu un risc mai mare de cancer mamar invaziv la bărbați. Rezultatele unui studiu efectuat în Marea Britanie sugerează că bărbații infertili pot fi de două ori mai predispuși să dezvolte cancer de sân.

Cancerul de sân la bărbați este mai puțin frecvent decât la femei, iar asocierea cu infertilitatea a fost cercetată doar în studii restrânse până acum. Un singur studiu a sugerat o posibilă asociere între bărbații care nu au copii și cancerul de sân.

Un studiu recent realizat de oameni de știință de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului (ICR), din Londra a investigat o posibilă relație între infertilitate și riscul de cancer de sân la bărbați.

Cercetătorii au intervievat 1.998 de bărbați (sub 80 de ani) din Anglia și Țara Galilor care au fost diagnosticați cu cancer la sân între 2005 și 2017. 112 dintre aceștia (5,6%) au raportat infertilitate și 383 (19,2%) nu aveau copii. În grupul de control format din 1.597 de bărbați care nu erau rude de sânge, optzeci au raportat infertilitate (5,0%).

Studiul a fost publicat în jurnalul cu acces liber Breast Cancer Research.

„Datele noastre arată că ar putea exista o asociere între infertilitatea masculină și cancerul de sân invaziv la bărbați. Studiul nostru sugerează că bărbații infertili pot fi de două ori mai predispuși decât cei fără probleme de fertilitate să dezvolte cancer de sân“, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Michael Jones, cercetător senior în genetică și epidemiologie la ICR.

Riscul de tumori invazive în cancerul de sân (celule canceroase care s-au răspândit dincolo de locul în care s-au format) a fost asociat în mod semnificativ cu infertilitatea masculină la 47 de persoane cu cancer de sân (2,6%), comparativ cu 22 de controale (1,4%) fără cancer, dar cu infertilitate.

Riscul de cancer mamar asociat cu infertilitatea nu a fost semnificativ în baza celor 160 de persoane cu tumori in situ (celule canceroase care nu se răspândesc dincolo de locul în care s-au format inițial), comparativ cu cele 1.597 de controale.

Autorii studiului au efectuat analize suplimentare pentru factori precum consumul de alcool, fumatul, antecedente familiale de cancer mamar și boli hepatice, dar nu au găsit dovezi puternice că aceștia au afectat constatările.

Cercetătorii au exclus datele din unele analize în cazul a 11 bărbați cu sindrom Klinefelter, 9 care au avut anterior cancer, 29 care erau grav obezi și 169 care aveau boli testiculare.

„Cauzele cancerului de sân la bărbați sunt în mare măsură necunoscute, în parte pentru că este un cancer rar și pentru că studiile anterioare au fost de mică amploare. Dovezile prezentate în studiul nostru sugerează că asocierea dintre infertilitate și cancerul mamar ar trebui confirmată în cercetări suplimentare care să țină cont și de alți potențiali factori, cum ar fi dezechilibrele hormonale”, a menționat dr. Jones.

“Motivele din spatele acestei asocieri sunt neclare și este necesară investigarea rolului fundamental al hormonilor de fertilitate masculini asupra riscului de cancer de sân la bărbați. Sperăm că acest lucru ar putea oferi noi detalii pentru aflarea cauzelor care stau la baza cancerului mamar la bărbați și, eventual, chiar a cancerului de sân la femei“, a completat medicul. 

Articolul Studiu: Infertilitatea, asociată cu un risc crescut de cancer de sân la bărbați apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top