Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Jumătate dintre români evită expunerea la soare la orele de vârf, deși cei mai mulți cunosc riscurile

Studiu: Jumătate dintre români evită expunerea la soare la orele de vârf, deși cei mai mulți cunosc riscurile

Doar 43% dintre români obișnuiesc să meargă la medicul dermatolog și doar jumătate dintre aceștia evită expunerea la soare la orele de vârf, arată cel mai recent studiu al Fundației pentru Sănătatea Pielii, din România.

Unul din trei cancere diagnosticate la nivel mondial este un cancer de piele. Conform unor studii recente  incidența cancerului de piele ar urma să crească până în anul 2040 cu aproape 50%, ca urmare a expunerii la soare.

Rezultatele studiului „Percepția românilor și nivelul de cunoștințe despre cancerul de piele” realizat în luna iunie, la solicitarea Fundației pentru Sănătatea Pielii, indică o evoluție îngrijorătoare în ceea ce privește interesul românilor pentru propria sănătate, deși sunt mai bine informați și au devenit mai preocupați de sănătate, ca urmare a pandemiei.

Conform studiului cantitativ, realizat la nivel național pe 1.216 persoane cu vârste între 18-65 de ani, 92% dintre români spun că au auzit de cancerul de piele, dar dintre aceștia doar 43% obișnuiesc să meargă la medicul dermatolog, comparativ cu 80% într-un studiu similar din 2016, ceea ce arată că numărul persoanelor care merg la dermatolog a scăzut la aproape jumătate.

Recentul studiu mai arată că 41% dintre români consideră că persoanele cu pielea și culoarea ochilor deschise, care nu se bronzează ci se ard la soare, sunt mai expuse la cancerul de piele, dar specialiștii spun că melanomul, cea mai agresivă formă de cancer cutanat, nu ține cont de culoarea pielii și nici de vârstă.

„Unul din trei cancere diagnosticate la nivel mondial este un cancer de piele, iar studiile recente indică o evoluție accentuată a incidenței, care ar putea crește la aproape 50% până în anul 2040. Principala cauză o reprezintă expunerea necontrolată la soare pe parcursul vieții – doar 5 arsuri la vârsta copilăriei pot crește riscul de cancer cutanat cu 75%. Dacă pe piele sunt alunițe sau alte leziuni, ele trebuie să fie controlate de către medicul dermatolog, care poate identifica și trata rapid și corect orice afecțiune”, a declarat dr. Mihaela Leventer, preşedinte al Fundaţiei pentru Sănătatea Pielii, citată de Mediafax.

Rezultatele primului studiu de percepție realizat de aceeași fundație în 2016, arătau că doar jumătate dintre români știau de existența mai multor forme de cancer de piele, și foarte puțini reușeau să le și identifice.

Grație campaniilor de conștientizare asupra sănătății pielii din ultimii ani, românii par să fie acum mult mai bine informați.

Conform studiului, cei mai bine informați în legătură cu sănătatea pielii sunt părinții, femeile și persoanele care locuiesc în mediul urban.

„Rezultatele vin să confirme ceea ce din păcate vedem tot mai des în ultima perioadă: deși sunt mai bine informați, pacienții nu fac controale regulate și ajung târziu la medic, atunci când primele semne ale pielii au devenit deja leziuni în evoluție gravă”, a mai spus dr. Leventer.

Articolul Studiu: Jumătate dintre români evită expunerea la soare la orele de vârf, deși cei mai mulți cunosc riscurile apare prima dată în 360medical.ro.