Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Mâncatul într-un interval de 10 ore ar putea îmbunătăți glicemia persoanelor cu diabet de tip 2

Studiu: Mâncatul într-un interval de 10 ore ar putea îmbunătăți glicemia persoanelor cu diabet de tip 2

Rezultatele unui studiu de dimensiuni reduse arată că mâncatul într-un interval de 10 ore pe zi ar putea avea un efect pozitiv asupra persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Numărul cazurilor de diabet de tip 2 a crescut aproape de patru ori în mai puțin de 40 de ani și reprezintă aproximativ 95% din numărul total de cazuri de diabet la nivel mondial, potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Pierderea în greutate poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină, iar îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge prin dietă poate reduce riscurile asociate cu diabetul de tip 2, spun specialiștii.

Mâncatul într-un anumit interval de timp este o formă de post intermitent despre care se crede ca ar putea aduce beneficii metabolismului.

Studiile pe animale hrănite doar într-un anume interval de timp, care au demonstrat pierderea în greutate și scăderea glicemiei s-au dovedit însă dificil de reprodus la om.

Un studiu recent, de dimensiuni reduse, a arătat că mâncatul într-un anumit interval de timp al zilei poate avea totuși un efect pozitiv asupra persoanelor în vârstă, supraponderale, și care suferă de diabet zaharat de tip 2, întrucât pierderea în greutate și reducerea glicemiei pot ajuta la reducerea riscului de apariție a unor complicații.

Studiul, realizat pe 14 pacienți supraponderali și obezi cu diabet de tip 2, din Olanda, a arătat că o fereastră de alimentație restricționată la 10 ore, a îmbunătățit intervalul de timp cu un nivel al glicemiei sănătos, și a scăzut glucoza din sânge, în comparație cu o fereastră de alimentație de 14 ore.

Rezultatele studiului au fost publicate joi, în Diabetologia.

Cum ar putea ajuta postul intermitent, persoanele cu diabet

Diabetul de tip 2 este o afecțiune care influențează felul în care organismul metabolizează zahărul (glucoza), o sursa esențială de combustibil în corp. Această afecțiune cronică (pe termen lung) provoacă o circulație excesivă de zahăr în sânge. Un nivel ridicat de zahăr în sânge, cauzează probleme la nivelul sistemelor circulator, nervos si imunitar.

În diabetul de tip 2, pancreasul nu mai secretă cantitatea suficientă de insulină, hormonul care, în mod normal, ajută la transportul glucozei (o formă de zahăr) din sânge în celule, pentru a le asigura energie. La rândul lor, celulele din organism devin rezistente la insulină, răspunzând slab la eliberarea acestui hormon, și absorbind astfel mai puțin zahăr.

În timp ce unele studii au arătat că mâncatul într-un anumit interval orar poate ajuta la pierderea în greutate, nu a fost suficient stabilit ce efecte ar putea produce această restricție asupra zahărului din sânge la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

O „fereastră de timp” care funcționează

Cercetătorii au studiat până acum mai multe intervale de timp, chiar și mai scurte de 6 ore, pentru a limita alimentația zilnică, dar, în general, cu cât fereastra de timp este mai scurtă și perioada de post intermitent mai lungă, cu atât acest tip de dietă este mai greu de ținut, ceea ce face ca reușita urmării unui astfel de program alimentar să fie mai puțin probabilă.

„Este important de reținut că nu există un singur regim pentru diabetul de tip 2, iar cea mai bună dietă este cea pe care o puteți respecta. Dacă aveți diabet de tip 2 și încercați să scădeți în greutate, este esențial să aveți sprijinul potrivit”, spune dr. Lucy Chambers, director de cercetare la Diabetes U.K.

Cercetătorii din acest studiu au emis ipoteza că nivelurile de glicogen, o modalitate prin care organismul stochează zahărul, ar fi mai mici în urma unei alimentații restricționate la un anumit interval de timp. Ei au sugerat că o cantitate mai mică de glucoză disponibilă, ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină, datorită nevoii crescute a organismului de a reface depozitele de glicogen.

De asemenea, oamenii de știință au vrut să vadă dacă o fereastră de alimentație de 10 ore (mai ușor de urmat în viața de zi cu zi), ar putea duce la îmbunătățiri metabolice la pacienții cu diabet de tip 2, supraponderali și obezi, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani.

Cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri: intervalul de timp pentru mâncat al primului grup a fost limitat la o fereastră de 10 ore, în timp ce grupul placebo a avut la dispoziție cel puțin 14 ore, pentru o perioadă de trei săptămâni.

După 4 săptămâni de la încheierea regimului alimentar restricționat, cercetătorii au schimbat grupurile și au repetat experimentul. Asta a însemnat că fiecare participant „a fost propriul grup de control”, a explicat autoarea studiului, Charlotte Andriessen, doctorand la universitatea Maastricht, Olanda.

Cercetătorii au echipat participanții cu un dispozitiv de monitorizare a glicemiei pentru ambele perioade de studiu de trei săptămâni. Instrumentul a măsurat glicemia la fiecare 15 minute. De asemenea, cercetătorii au măsurat depozitele de glicogen în săptămâna a doua a fiecărei faze a experimentului, precum și compoziția corporală a participanților și consumul de energie al acestora, în interiorul unei camere de respirație, pentru o perioadă de 36 de ore.

Limitarea intervalului de mâncat la 10 ore față de 14 ore

Cercetătorii nu au înregistrat nicio scădere a nivelului depozitelor de glicogen din ficat după ce au restricționat mâncatul într-un anumit interval de timp, cu mențiunea că nu au măsurat glicogenul noaptea, când participanții la studiu s-au aflat în repaus alimentar.

Ce au descoperit a fost faptul că, timpul total pentru un interval cu un nivel al glicemiei sănătos a crescut cu aproximativ 3 ore pe zi, iar glucoza din timpul postului intermitent a fost mai scăzută în cazul ferestrei de 10 ore.

Studiul nu a ținut cont de posibilul impact al medicamentelor care scad glicemia, în cazul unor participanți. De asemenea, numărul celor din grup a fost mic, iar participanții în vârstă, ceea ce face ca rezultatele să nu poată fi generalizate la o populație mai largă, au menționat autorii.

„Este posibil ca un grup mai tânăr de voluntari să fie mai sensibil la un regim alimentar limitat la un număr de ore, deoarece îmbătrânirea scade sensibilitatea la insulină și funcția mitocondrială, ambele importante în trecerea de la utilizarea cantității de glucoză pentru energie în timpul zilei, la utilizarea grăsimilor, în timpul nopții”, a mai precizat autoarea studiului.

„Principalul motiv pentru care am inclus (în studiu) femei aflate în postmenopauză, și nu femei aflate la premenopauză, a fost legat de fluctuația de hormoni, care apare odată cu menstruația” a mai subliniat ea.

Rezultatele nu se pot generaliza nici la persoanele cu prediabet, un alt grup despre care s-a spus că ar putea beneficia de limitarea alimentației la un anume interval de timp, au mai atras atenția autorii studiului.

Ei spun că ar fi necesare studii mai mari pentru a analiza un interval al consumului alimentar „mai fezabil” de 10 ore.

Articolul Studiu: Mâncatul într-un interval de 10 ore ar putea îmbunătăți glicemia persoanelor cu diabet de tip 2 apare prima dată în 360medical.ro.