Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Medicamente aprobate de FDA pentru alte cancere s-au dovedit eficiente în cancerul de sân triplu-negativ

Studiu: Medicamente aprobate de FDA pentru alte cancere s-au dovedit eficiente în cancerul de sân triplu-negativ

Un studiu publicat recent de cercetători de la LSU Health New Orleans arată că o combinație de medicamente deja aprobate pentru alte tipuri de cancer de către Agenția de reglementare în domeniul alimentelor și medicamentelor (FDA), din Statele Unite, poate fi eficientă în tratarea cancerului de sân triplu-negativ rezistent la chimioterapie.

Tumorile cu cancer de sân triplu-negativ (TNBC) nu au receptori de estrogen, receptori de progesteron și nici receptori pentru factorul uman de creștere epidermică (HER2). Un subtip din tumorile de cancer de sân triplu-negativ, reprezentând 12-55%, are receptori androgeni (AR).

Receptorii androgeni stimulează progresia celulelor tumorale în cancerele de sân fără receptori de estrogen (ER-negativ), și de aceea au devenit o țintă în terapia cancerului de sân triplu-negativ.

Întrucât un număr substanțial de paciente cu cancer de sân triplu-negativ dezvoltă rezistență la paclitaxel, agentul chimioterapeutic aprobat de FDA pentru acest tip de cancer, specialiștii caută în prezent noi abordări terapeutice.

Lucrând pe modele de șoarece și țesut de la pacienții cu cancer de sân triplu-negativ, echipa de cercetare a analizat 133 de medicamente aprobate de FDA care au un efect terapeutic împotriva receptorilor androgeni. Ei au descoperit că ceritinib, un medicament aprobat de FDA pentru cancerele pulmonare, a inhibat eficient creșterea celulelor receptorilor androgeni în cancerul de sân triplu-negativ. Pentru a îmbunătăți răspunsul, specialiștii au selectat și enzalutamida, un antagonist al receptorilor de androgeni aprobat de FDA pentru tratamentul cancerului de prostată.

„Am conceput o strategie inedită care cuprinde combinația de enzalutamidă și ceritinib pentru a trata tumorile AR+ TNBC, prin blocarea dublă a căilor de semnalizare AR dependente și independente de androgeni”, a declarat dr. Suresh Alahari, profesor de biochimie la facultatea de merdicină și studii doctorale LSU Health New Orleans.

Cercetătorii au descoperit că o combinație de ceritinib și enzalutamidă a avut un efect inhibitor robust asupra creșterii celulelor AR + TNBC. Ei au testat și o combinație de paclitaxel și ceritinib.

„Combinația de paclitaxel și ceritinib a inhibat drastic creșterea tumorii în comparație cu administrarea individuală. Toți agenții utilizați în acest studiu sunt aprobați de FDA ceea ce face ca terapia combinată propusă să poată fi utilizată clinic”, a mai precizat dr. Alahari.

Rezultatele studiului au fost publicate în Molecular Cancer.

Cancerul de sân triplu-negativ reprezintă în jur de 15-20% din toate cancerele de sân și este mai răspândit la femeile mai tinere, la cele de origine africană și hispanică și la cele care poartă mutații ereditare periculoase în genele predispuse să cauzeze cancer de sân (BRCA 1 și BRCA 2).

Articolul Studiu: Medicamente aprobate de FDA pentru alte cancere s-au dovedit eficiente în cancerul de sân triplu-negativ apare prima dată în 360medical.ro.