Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Micșorarea tumorilor cancerului hepatic înainte de transplant aduce beneficii importante în privința ratei de supraviețuire

Studiu: Micșorarea tumorilor cancerului hepatic înainte de transplant aduce beneficii importante în privința ratei de supraviețuire

Tratarea tumorilor cancerului hepatic pentru a permite pacientului să se califice pentru un transplant de ficat aduce beneficii importante privind rata de supraviețuire, indică noi cercetări.

Selectarea pacienților cu carcinom hepatocelular (HCC), cea mai frecventă formă de cancer hepatic, pentru transplant a fost ghidată de peste două decenii de standardele cunoscute sub numele de criteriile Milano

Criteriile Milano prevăd ca transplanturile de ficat să fie efectuate la pacienții cu o tumoră mai mică de cinci centimetri în diametru, sau cu trei tumori,  fiecare de trei centimetri sau mai puțin în diametru, și care nu au invazie macrovasculară și nici metastaze.

Într-un studiu publicat recent, cercetătorii au efectuat o analiză multicentrică retrospectivă pe date colectate de la 2.645 de adulți care au suferit un transplant de ficat pentru carcinom hepatocelular, la unul din cinci centre medicale universitare din SUA, între ianuarie 2001 și decembrie 2015. Analiza a fost efectuată în perioada mai 2019 – iunie 2021.

Rezultatele pentru un grup de 341 de pacienți, cu tumori reduse conform criteriilor Milano, au fost comparate cu cele ale unui grup de 2.122 de pacienți a căror boală s-a încadrat în criterii, și cu cele provenind de la 182 de pacienți ale căror tumori nu au fost reduse prin tratament.

Ratele de supraviețuire și recidivă post-transplant la 10 ani au fost de 52,1%, respectiv 20,6% în rândul pacienților cu tratament de reducerea tumorilor, 61,5%/13,3% pentru cei care s-au încadrat în criterii și de 43,3%/41,1% la pacienții a căror boală nu a fost încetinită.

„Aceste rezultate ar putea crește recomandarea la nivel global în favoarea procedurii de tratament pentru reducerea tumorilor înainte de transplant. Totodată, studiul arată că gestionarea chirurgicală a recidivei HCC după transplant este asociată cu o supraviețuire îmbunătățită la pacienții selectați și ar trebui continuată”, a declarat dr. Parissa Tabrizian, unul dintre autorii studiului, profesor de chirurgie la facultatea de medicină Icahn, din New York.

Potrivit autorilor studiului, acesta susține extinderea politicii de reducere a tumorilor în Europa și Asia.

„Studiul nostru reprezintă o confirmare solidă a faptului că pacienții cu carcinom hepatocelular redus în mod eficient la criteriile Milano prezintă o rată medie de supraviețuire remarcabilă după 10 ani, oferind astfel rațiunea de a adopta această politică la nivel global”, a menționat dr. Josep Llovet, unul dintre autorii studiului și directorul programului de cancer hepatic din cadrul  Mount Sinai.

Cercetătorii consideră că ghidurile de practică clinică pentru managementul HCC pot recomanda noua abordare, care oferă un nivel acceptabil de dovezi științifice.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate miercuri, în JAMA Surgery.

Articolul Studiu: Micșorarea tumorilor cancerului hepatic înainte de transplant aduce beneficii importante în privința ratei de supraviețuire apare prima dată în 360medical.ro.