Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: O combinație de medicamente a extins rata de supraviețuire fără progresie la pacienții cu limfom

Studiu: O combinație de medicamente a extins rata de supraviețuire fără progresie la pacienții cu limfom

Chimioimunoterapia combinată cu terapia țintită cu ibrutinib a demonstrat o supraviețuire îmbunătățită fără progresie la pacienții nou diagnosticați cu limfom cu celule de manta, cu vârsta de peste 65 de ani. Rezultatele au fost prezentate de cercetătorii de la centrul de cancer al universității din Texas, la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) care are loc în perioada 3- 7 iunie în SUA.

Studiul clinic randomizat de fază III (SHINE), a fost efectuat în 183 de clinici din 28 de țări, începând cu 2013. Studiul dublu-orb a evaluat tratamentul cu bendamustine-rituximab, cu întreținere cu anticorpul monoclonal chimeric uman, rituximab, plus ibrutinib,  un inhibitor de tirozin kinază Bruton (TKB), sau placebo. Ca obiectiv primar al studiului, specialiștii au evaluat supraviețuirea fără progresie (SFP).

Media de supraviețuire fără progresie a fost de 80,6 luni, cu combinația ibrutinib, față de 52,9 luni în grupul de control. Rata completă de răspuns a fost de 65,5% în grupul ibrutinib și 57,6% la placebo. Media de supraviețuire globală nu a fost atinsă în niciunul dintre grupurile de tratament în momentul întreruperii studiului.

Limfomul cu celule de manta (LCM), este un tip relativ rar de limfom, reprezentând aproximativ 7% dintre toate limfoamele non-Hodgkin. Acest tip de limfom apare în limfocitele B, afectând zona mantalei, un inel de limfocite care înconjoară folicululii ganglionari limfatici.

„Majoritatea pacienților cu limfom cu celule de manta care sunt diagnosticați după vârsta de 65 de ani nu pot primi chimioterapie intensivă sau transplant de celule stem din cauza toxicităților excesive a tratamentelor. Aceste rezultate oferă dovezi că un regim de tratament combinat bazat pe ibrutinib oferă un beneficiu semnificativ de supraviețuire fără progresie și poate fi o nouă oportunitate de tratament pentru această populație de pacienți care are în prezent puține opțiuni“, a declarat dr. Michael Wang, profesor specialist în limfom și mielom, principalul cercetător al studiului, care a fost publicat și în New England Journal of Medicine.

Ibrutinib a primit aprobare accelerată din partea FDA – Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, pentru a trata pacienții cu LCM care au primit anterior cel puțin o linie de terapie. Substanța activă ibrutinib este un inhibitor cu moleculă mică, care acționează asupra limfocitelor B canceroase, blocând o enzimă numită tirozin kinază Bruton (BTK), care facilitează supraviețuirea limfocitelor B și migrarea lor către alte organe în care aceste celule se divid în mod normal. Agentul a transformat îngrijirea pacienților cu LCM refractar sau care a recidivat, în special atunci când este utilizat la prima recidivă, dar pacienții dezvoltă în mod inevitabil rezistență, în general în decurs de un an până la doi ani.

Studiul SHINE a randomizat 523 de pacienți în două grupuri de tratament. Vârsta medie a fost de 71 de ani iar pacienții nu au mai primit alte terapii. 65,6% dintre pacienți au avut factori de risc cu prognostic scăzut sau mediu pe indicele internațional de prognostic al limfomului cu celule de manta (MIPI), iar 8,6% au avut histologie blastoidă sau pleiomorfă. Majoritatea participanților la studiu  au fost albi (77%).

Tratamentul cu ibrutinib a fost administrat în timpul terapiei de inducție (primul regim de tratament), și în timpul tratamentului de întreținere de doi ani cu rituximab, continuând pe termen nelimitat până la progresia bolii sau intoleranță. 52 de pacienți (19,9%) și 106 (40,5%) au primit ulterior terapie pentru limfom în grupurile ibrutinib și placebo, în timp ce 41 din 106 (38,7%) din grupul placebo au primit un inhibitor BTK, ca tratament de linia a doua.

Evenimentele adverse de gradul 3 sau 4 legate de tratament au avut loc la 81,5% dintre pacienții din grupul ibrutinib, și la 77,3% în grupul placebo. Fibrilația atrială a fost raportată la 13,9% dintre pacienții din brațul ibrutinib și la 6,5% dintre pacienții care au primit placebo. Profilul de siguranță a fost în concordanță cu profilurile individuale cunoscute ale medicamentului, iar pacienții și-au evaluat în mod similar calitatea vieții legată de sănătate, în ambele brațe de tratament.

„Acest studiu arată că tratamentul combinat cu ibrutinib a îmbunătățit semnificativ supraviețuirea fără progresie cu o toxicitate gestionabilă. Sunt încredințat că trecerea ibrutinib la prima linie de tratament va îmbunătăți rezultatele la acești pacienți și ar trebui să schimbe standardul de îngrijire pentru pacienții vârstnici cu limfom cu celule de manta“, a spus dr. Wang.

Pacienții din acest studiu vor continua să fie urmăriți pentru a se evalua rata de supraviețuire generală între grupele de tratament. Cercetările viitoare vor putea investiga combinațiile de ibrutinib fără chimioterapie sau limitate în timp.

Articolul Studiu: O combinație de medicamente a extins rata de supraviețuire fără progresie la pacienții cu limfom apare prima dată în 360medical.ro.