Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Persoanele cu limfom Hodgkin în stadiu incipient, risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiace decât a cancerului

Studiu: Persoanele cu limfom Hodgkin în stadiu incipient, risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiace decât a cancerului

Progresele legate de tratament au îmbunătățit supraviețuirea persoanelor cu limfom Hodgkin, un tip de cancer care afectează sistemul limfatic, dar terapiile pot crește riscul pacienților de a dezvolta probleme cardiace, arată un studiu publicat luni, de American Cancer Society.

Studiul multicentric a inclus 15.889 de copii și adulți din Statele Unite, diagnosticați cu limfom Hodgkin între 1983 și 2015.

„Am efectuat acest studiu deoarece bolile cardiovasculare pot fi cele mai frecvente complicații nemaligne pe termen lung și o cauză predominantă de deces nemalign în urma tratamentului, la supraviețuitorii cu limfom Hodgkin”, a declarat dr. Caiwen Ou, de la Southern Medical University, din Guangzhou, China, autorul principal al cercetării.

Medicul și colegii săi au constatat că în rândul pacienților cu limfomul Hodgkin clasic în stadiul I și II, proporția deceselor cauzate de bolile cardiovasculare a depășit proporția deceselor cauzate de cancer, după  60 de luni (5 ani) și, respectiv, 120 de luni (10 ani) de urmărire.

De asemenea, incidența cumulată a mortalității bolilor cardiovasculare a depășit-o, de-a lungul timpului, pe cea a limfomului Hodgkin și a altor tipuri de cancer.

În ultimele decenii, riscul de mortalitate din cauza limfomului Hodgkin clasic a scăzut brusc, dar riscul de mortalitate prin boli cardiovasculare în rândul pacienților cu această boală a scăzut lent sau chiar a rămas neschimbat în rândul unor grupuri.

Analiza a mai arătat că pacienții cu limfom Hodgkin clasic în stadiul I sau II au prezentat un risc mai mare de mortalitate prin boli cardiovasculare decât populația generală, la aproape toate intervalele de urmărire.

„Rezultatele noastre indică faptul că sunt necesare măsuri mai eficiente pentru a reduce riscul de deces legat de bolile cardiovasculare la supraviețuitorii cu limfom Hodgkin clasic”, a declarat dr.Weijing Feng, și el autor al studiului.

Articolul Studiu: Persoanele cu limfom Hodgkin în stadiu incipient, risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiace decât a cancerului apare prima dată în 360medical.ro.