Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Risc crescut de fracturi la pacienții care folosesc insulină comparativ cu utilizatorii de metformină

Studiu: Risc crescut de fracturi la pacienții care folosesc insulină comparativ cu utilizatorii de metformină

Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 au un risc crescut de fracturi dacă iau insulină, chiar dacă au o densitate minerală osoasă normală sau ridicată, arată cercetările prezentate sâmbătă, la reuniunea anuală a Societății Americane de Endocrinologie, ENDO 2022.

“Pacienții care folosesc insulină sau sulfoniluree (o clasă de medicamente antidiabetice), prezintă un risc ridicat de fracturi în comparație cu utilizatorii de metformină, iar riscul ar putea fi mai mare la pacienții diabetici neobezi și cu o glicemie bine controlată“, a declarat dr. Sung Hye Kong, de la spitalul național al universității din Seul, Coreea de Sud, la prezentarea rezultatelor studiului.

Medicamentele împotriva diabetului au fost mult timp suspectate că ar avea un risc crescut de fracturi în rândul acestei populații de pacienți, dar după analiza unor studii comparative longitudinale, cercetătorii au aflat că dovezile pentru analiza acestor efecte sunt limitate.

Pentru studiul lor, cercetătorii au inclus 6.694 de pacienți cu vârsta de 50 de ani sau mai mare între 2008 și 2011, care au utilizat aceleași medicamente anti-diabetice timp de peste un an.

Ei au analizat riscurile de fracturi osteoporotice majore și al fracturilor de șold în fiecare grup folosind modelul de regresie Cox având ca referință pentru comparație un grup de utilizatori de metformină.

„Pe baza datelor din lumea reală și folosind un model comun de date (CDM), am constatat că utilizatorii de insulină au avut un risc major crescut de osteoporoză și fracturi de șold în comparație cu utilizatorii de metformină, risc care a fost atenuat cu o combinație de insulină și metformină”, a precizat dr. Kong.

Riscul crescut de fracturi în rândul persoanelor care au utilizat insulină a fost mai mare în rândul persoanelor care nu sunt obeze și al celor cu un diabet bine controlat.

Conform cercetătorilor, constatările sugerează necesitatea unor evaluări de rutină pentru riscul de fracturi la pacienții cu diabet zaharat.

Articolul Studiu: Risc crescut de fracturi la pacienții care folosesc insulină comparativ cu utilizatorii de metformină apare prima dată în 360medical.ro.