Sari la conținut
Clinica Stomatologica » STUDIU: tratament cu anticorpi bispecifici, eficacitate promițătoare la pacienții cu mielom multiplu

STUDIU: tratament cu anticorpi bispecifici, eficacitate promițătoare la pacienții cu mielom multiplu

Rezultatele unui studiu clinic internațional, de fază 1/2, arată potențialul unui medicament nou în beneficiul pacienților cu mielom multiplu, a căror boală a recidivat sau a fost rezistentă la trei sau mai multe linii de tratament anterioare.

Aproape două treimi dintre participanții la studiu au avut răspunsuri puternice și durabile în urma terapiei cu medicamentul teclistamab utilizat în studiul clinic.

Medicamentul pe bază de anticorpi țintesc celulele mielomului, pentru a fi eliminate de celulele imune. Rezultatele studiului MajesTEC-1 de fază 1/2 au fost raportate recent la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) și publicate în New England Journal of Medicine.

Mielomul multiplu este un cancer de sânge care afectează celulele albe din sânge numite celule plasmatice din măduva osoasă.

Deși tratamentele noi au dublat rezultatele de supraviețuire pentru pacienții cu mielom multiplu în ultimul deceniu și jumătate, boala rămâne incurabilă la majoritatea. Aproape toți vor recidiva și vor necesita din nou terapie.

În general, rezultatele eficacității tratamentului scad cu fiecare linie de terapie, pacienții rămânând cu puține alegeri.

„Rezultatele actualizate ale studiului MajesTEC-1 sugerează că pacienții cu mielom multiplu recidivat sau refractar care au primit teclistamab au obținut un răspuns puternic și durabil”, a declarat cercetătorul principal al studiului, dr. Ajay K. Nooka, director medical în cadrul centrului de cancer Winship și lector univ. în departamentul de hematologie și oncologie medicală, de la Emory University School of Medicine, SUA.

În cadrul studiului, în perioada martie 2020 – august 2021 au fost înscriși în total 165 de pacienți din nouă țări. Ei au primit săptămânal teclistamab administrat subcutanat.

Cercetătorii cred că medicamentul poate activa celulele T ale sistemului imunitar pentru a viza și distruge celulele mielomului.

La un timp mediu de urmărire de 14,1 luni, 104 (63%) au avut un răspuns la tratament. Dintre aceștia, 65 au avut un răspuns complet sau mai bun. 44 dintre cei 54 de pacienți testați nu au prezentat niciun semn măsurabil de boală reziduală.

Cel mai frecvent eveniment advers a fost sindromul de eliberare a citokinelor („furtuna de citokine”), o reacție imună severă în care organismul eliberează prea multe citokine. Acest sindrom poate provoca febră ridicată, scăderea tensiunii arteriale și simptome asemănătoare sepsisului.

Evenimentele adverse au fost observate la 72% dintre pacienții în timpul amorsării, sau după prima doză. O treime dintre pacienți au avut nevoie de anticorpi IL-6 (tocilizumab) pentru a atenua aceste efecte.

Jumătate dintre participanți au avut răspunsuri de cel puțin 18,4 luni, iar jumătate dintre ei au supraviețuit 11,3 luni fără ca boala să progreseze. Per total, după monitorizare, supraviețuirea estimată a fost de 18,3 luni.

„Aceste date pe termen mai lung, în special rata generală de răspuns și supraviețuirea fără progresie, sunt încurajatoare în această populație de pacienți care au fost puternic tratați anterior, având un istoric de tratament care le-a lăsat puține opțiuni. Acești pacienți au nevoie de noi terapii, iar noul medicament arată o promisiune reală”, a mai precizat medicul.

Beneficiile acestei terapii cu anticorpi bispecifici sunt evaluate în prezent ca linii de terapie în mielom, și în combinații specifice cu alți agenți anti-mielom, pentru a obține beneficiul maxim și răspunsuri mai puternice, pentru a prelungi supraviețuirea fără progresie, scopul final fiind acela de a îmbunătăți supraviețuirea pacienților cu mielom.

Articolul STUDIU: tratament cu anticorpi bispecifici, eficacitate promițătoare la pacienții cu mielom multiplu apare prima dată în 360medical.ro.