Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Tulburările produse de tiroidă pot crește riscul de demență

Studiu: Tulburările produse de tiroidă pot crește riscul de demență

Persoanele în vârstă cu hipotiroidism pot prezenta un risc crescut de demență, potrivit unui studiu publicat recent. Riscul de demență a fost chiar mai crescut la persoanele care au necesitat medicamente de substituție a hormonilor tiroidieni, a mai evidențiat studiul.

Hipotiroidismul, sau tiroida hipoactivă, apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, ceea ce poate încetini metabolismul. Simptomele includ o senzație de oboseală, creștere în greutate și sensibilitate la frig. Hipertiroidismul, sau tiroidă hiperactivă, apare atunci când tiroida produce prea mulți hormoni. Acest fapt poate crește metabolismul. Simptomele includ pierderea neintenționată în greutate, bătăi rapide sau neregulate ale inimii și nervozitate sau anxietate.

„În unele cazuri, tulburările de tiroidă au fost asociate cu simptome de demență care pot fi prevenite prin tratament. Deși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste constatări, oamenii ar trebui să știe că problemele cu tiroida pot reprezenta un posibil factor de risc pentru demență și că există terapii care ar putea preveni sau încetini declinul cognitiv ireversibil”, a declarat autorul studiului dr. Chien-Hsiang Weng, de la Universitatea Brown din Statele Unite.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat dosarele de sănătate a 7.843 de persoane diagnosticate cu demență în Taiwan pe care le-au comparat cu un eșantion egal de persoane fără demență. Vârsta medie a fost de 75 de ani. Cercetătorii au identificat 102 persoane cu hipotiroidism și 133 cu hipertiroidism.

Oamenii de știință nu au descoperit nicio legatură între hipertiroidism și demență.

Dintre persoanele cu demență, 68 (0,9%), au avut hipotiroidism, comparativ cu 34 dintre persoanele fără demență (0,4%). Când cercetătorii au adaptat studiul și la alți factori care ar putea afecta riscul de demență, cum ar fi sexul, vârsta, hipertensiunea arterială și diabetul, au descoperit că persoanele de peste 65 de ani cu hipotiroidism au fost mai predispuse să dezvolte demență într-un procent de 80%, față de persoanele de aceeași vârstă care nu aveau probleme cu tiroida.

Pentru persoanele sub 65 de ani, istoricul de hipotiroidism nu a fost asociat cu un risc crescut de demență.

Analizând datele medicale ale persoanelor care au luat medicamente pentru hipotiroidism, cercetătorii au descoperit că acestea au avut un risc de 3 ori mai mare să dezvolte demență față de cele care nu au luat medicamente.

 „O explicație ar putea fi faptul că aceste persoane sunt mai predispuse să experimenteze simptome mai accentuate de la hipotiroidism în cazul în care tratamentul a fost necesar“, a precizat dr. Weng.

O limitare a studiului a fost faptul că cercetătorii nu au putut include informații despre cât de sever a fost hipotiroidismul participanților.

Rezultatele studiului au fost făcute publice de către American Academy of Neurology.

Medicul a mai precizat că studiul observațional nu dovedește că hipotiroidismul este o cauză a demenței ci indică doar o asociere între cele două afecțiuni.

Articolul Studiu: Tulburările produse de tiroidă pot crește riscul de demență apare prima dată în 360medical.ro.