loader image
Home » Studiu: Un metabolit din intestin provoacă moartea neuronilor, ducând la declin cognitiv

Studiu: Un metabolit din intestin provoacă moartea neuronilor, ducând la declin cognitiv

O echipă de cercetători americani a descoperit că un metabolit produs de o familie de bacterii din intestin promovează moartea celulelor neuronale, ducând la declin cognitiv în studiile pe șoareci.

Cercetări efectuate anterior au sugerat o legătură puternică între bacteriile intestinale și sănătatea creierului.

În studiul recent, o echipă de cercetători de la Centrul de Cancer Brown, universitatea din Louisville și universitatea din Texas au analizat posibilul impact asupra creierului a unui metabolit produs de familia de bacterii Ruminococcaceae din intestin.

În lucrarea publicată în revista Cell Host & Microbe, grupul descrie studiul metabolitului izoamilamină (IAA) și impactul său asupra declinului cognitiv.

Oamenii de știință au descoperit că IAA devine mai răspândit în intestinul oamenilor în vârstă, din cauza prezenței mai numeroase a bacteriilor ruminococcaceae. Interesul oamenilor de știință pentru IAA a crescut atunci când au aflat că metabolitul poate trece prin bariera hemato-encefalică. Pentru a urmări calea urmată de IAA, de la intestin la creier, și a vedea ce impact are acesta asupra creierului, cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnică prin modificarea electroforezei, ceea ce le-a permis să urmărească schimbarea de mobilitate a ADN-ului, pe care au numit-o schimbare semipermanentă cu un singur fir. Oamenii de știință au incubat gena responsabilă de detectarea și răspunsul la îmbătrânire la șoareci, S100A8, cu IAA. Ei au descoperit că metabolitul s-a legat de o regiune promotor care permite exprimarea genei S100A8, ducând la producerea de corpi apoptotici, care a dus la moartea celulelor.

Cercetătorii au hrănit șoareci tineri, sănătoși, cu IAA și au stabilit că asta a dus la pierderea funcției cognitive. Ei au blocat producția de metabolit în intestinele șoarecilor mai în vârstă și au constatat îmbunătățirea performanței cognitive.

Oamenii de știință vor să continue cercetările pentru a afla dacă producția de IAA din biomul intestinului uman duce la declin cognitiv și dacă blocarea producției metabolitului ar putea preveni declinul cognitiv la oamenii în vârstă.

Articolul Studiu: Un metabolit din intestin provoacă moartea neuronilor, ducând la declin cognitiv apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top