Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Studiu: Utilizarea unui medicament dezvoltat inițial pentru limfom scade de 5 ori riscul de recidivă în scleroza multiplă

Studiu: Utilizarea unui medicament dezvoltat inițial pentru limfom scade de 5 ori riscul de recidivă în scleroza multiplă

Un studiu clinic de fază 3 a constatat că pacienții cu scleroză multiplă recurent-remisivă tratați cu rituximab, un medicament dezvoltat inițial pentru tratarea limfomului, au fost de cinci ori mai puțin predispuși să recidiveze în comparație cu cei tratați cu terapia standard cu dimetil fumarat.

Aproape 2,8 milioane de oameni, la nivel global, trăiesc cu scleroză multiplă (SM), o boală neurodegenerativă.

În prezent nu există niciun tratament curativ pentru această afecțiune, dar există medicamente disponibile care pot ajuta la încetinirea progresiei bolii.

Prin acest studiu clinic de fază 3 pentru rituximab, echipa de cercetători de la Institutul Karolinska și spitalul Danderyd din Suedia caută să adauge și acest medicament pe lista tratamentelor disponibile.

Conform rezultatelor studiului, rituximab a ajutat la scăderea riscului de recidivă la pacienții cu scleroză multiplă în comparație cu pacienții care au primit tratamentul standard cu dimetil fumarat.

Studiul va apărea în numărul din luna august a revistei online, The Lancet.

Scleroza multiplă atacă sistemul nervos central al unei persoane, creierul și măduva spinării. Afecțiunea cauzează distrugerea mielinei, care protejează nervii din corpul uman.

Se cunosc patru tipuri principale de scleroză multiplă, iar SM recurent-remisivă este cea mai frecventă și afectează aproximativ 85% dintre pacienții diagnosticați cu SM.

Pacienții cu SM recurent-remisivă prezintă recidive ale atacurilor inflamatorii asupra tecilor de mielină care înfășoară nervii. Aceste recidive provoacă simptome noi sau de intensitate crescută. Fiecare recidivă este urmată de o perioadă de timp de recuperare parțială sau completă, cunoscută în termini medicali sub numele de remisie.

În plus față de simptomele noi sau acute ale sclerozei multiple, cercetările au arătat că SM recurrent-remisivă poate provoca și alte probleme pacienților, inclusiv atrofia creierului, creșterea stresului și scăderea stimei de sine.

„Prevenind în mare măsură recidivele vom ajuta pacienții cu SM să trăiască o viață cât mai normală posibil și, există o probabilitate ridicată, să minimizăm riscul de progresie al bolii pe termen lung”, a declarat principalul autor al studiului, prof. dr. Anders Svenningsson, care conduce departamentul de științe clinice, la institutul Karolinska, și este medic șef la clinica de neurologie a  spitalul Danderyd.

În prezent, există o serie de medicamente disponibile pentru tratamentul sclerozei multiple. Potrivit medicului, rituximab, un medicament dezvoltat inițial pentru tratamentul limfomului, este din ce în ce mai utilizat pentru scleroza multiplă în Suedia ca tratament off-label (în afara etichetei – utilizarea unui medicamente pentru alte indicaţii terapeutice decât cele incluse în prospect, respectiv pentru o indicație neaprobată, neasumată de producător și care nu apare în prospect pentru o grupă de vârstă, doză sau cale de administrare).

Pentru acest studiu clinic de fază 3, echipa a comparat eficacitatea medicamentului rituximab cu dimetil fumarat, la tratarea a 195 de pacienți nou diagnosticați cu scleroză multiplă recurent-remisivă.

Dimetil fumarat este un medicament dezvoltat pentru tratamentul formelor recidivante de SM.

Prin intermediul studiului clinic, cercetătorii au descoperit că pacienții tratați cu rituximab au fost de cinci ori mai puțin predispuși să aibă o recidivă în comparație cu pacienții tratați cu dimetil fumarat.

Testele de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) au arătat că pacienții care au primit rituximab au avut mai puține leziuni noi de SM, respectiv zone cu cicatrici pe sistemul nervos central, decât cei care au primit dimetil fumarat.

Prof. Svenningsson a declarat că tratamentul cu rituximab reprezintă o terapie eficientă pentru scăderea riscului de recidivă la pacienții cu SM, deoarece ajută la eliminarea limfocitelor B din sânge, și duce la activarea sistemului imunitar într-un mod în care nu va ataca propriul țesut.

„Procedând astfel, celulele imune nu vor invada sistemul nervos central și, astfel, nu vor crea inflamațiile focale care duc la recidive”, a menționat medicul.

Un alt beneficiu este că tratamentul cu rituximab este administrat la intervale lungi de timp. În timpul studiului clinic de fază 3, pacienții au primit perfuzii cu rituximab la fiecare 6 luni, a mai precizat medicul.

„Între timp, pacienții nu trebuie să se gândească la tratament și, sperăm, nici la boala lor. După câțiva ani, ar putea fi posibil să extindem aceste intervale de perfuzie la un an sau chiar mai mult. În acest fel, pacienții nu trebuie să se îngrijoreze sau să se gândească la boala lor mai mult de câteva zile în fiecare an”, a mai spus medicul.

Comentând rezultatele studiului, dr. Barbara Giesser, neurolog și specialist în SM la Institutul de Neuroștiințe Pacific, din Santa Monica, California, a spus că, deși clinicienii erau conștienți că medicamentul rituximab este o terapie cu o eficacitate mai mare decât dimetil fumarat pentru tratarea SM, acest studiu oferă o comparație directă și necesară.

Studiul oferă un suport clinicienilor de a oferi mai devreme pacienților cu SM o terapie de înaltă eficacitate, care poate modifica boala, a spus medicul

„În cea mai frecventă formă de scleroză multiplă, cum este și SM recurent-remisivă, recidivele se datorează unei mari activități inflamatorii. Și știm că odată ce apar inflamația și leziuni ale nervilor, ceea ce se pierde, rămâne pierdut. Așa că vrem să încercăm să prevenim inflamația și deteriorarea nervilor cât mai curând posibil, a mai precizat dr. Giesser.

Articolul Studiu: Utilizarea unui medicament dezvoltat inițial pentru limfom scade de 5 ori riscul de recidivă în scleroza multiplă apare prima dată în 360medical.ro.