Sari la conținut
Clinica Stomatologica » SUA permite o metodă alternativă de injectare a vaccinului împotriva variolei maimuței pentru a crește rezervele de vaccin. Oficialii din Europa din domeniul sănătății discută și ei această opțiune

SUA permite o metodă alternativă de injectare a vaccinului împotriva variolei maimuței pentru a crește rezervele de vaccin. Oficialii din Europa din domeniul sănătății discută și ei această opțiune

Statele Unite au autorizat injectarea intradermică a vaccinului împotriva variolei maimuței. Vaccinul a fost conceput pentru a fi injectat hipodermic (subcutanat).

Autoritățile de reglementare din domeniul sănătății din Statele Unite au autorizat injectarea intradermică a unui vaccin împotriva variolei maimuței (monkeypox) la adulți, într-un efort de a extinde rezervele scăzute de vaccinuri, a anunțat marți Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).

Injectarea intradermică se face între straturile pielii, față de injectarea hipodermică ce se administrează subcutanat (sub piele).

Astfel, vaccinarea împotriva variolei maimuței în SUA va utiliza o cantitate mai mică de vaccin, ceea ce, conform FDA va permite administrarea a cinci doze dintr-o singură fiolă.

Autorizarea de utilizare de urgență pentru vaccinul împotriva variolei maimuței, Jynneos, produs de compania farmaceutică daneză, Bavarian Nordic, singurul vaccin autorizat pentru prevenirea variolei maimuței, va crește astfel cantitatea disponibilă din SUA, de cinci ori, întrucât folosește doar o parte din doză, dar oferă aceeași protecție, au declarat oficialii din domeniul sănătății într-un briefing la Casa Albă.

Marți, guvernul Statelor Unite anunțase că va cumpăra formularea intravenoasă (IV) a medicamentului antivariolic Tpoxx, în valoare de 25 de milioane de dolari, de la compania producătoare SIGA, într-un efort de a crește rezervele disponibile împotriva variolei maimuței, în contextul în care în US au fost raportat peste 7.500 de cazuri.

Recenta autorizare FDA vine după ce Statele Unite și Organizația Mondială a Sănătății au declarat variola maimuței o urgență de sănătate publică pentru a consolida răspunsul împotriva focarului.

Vaccinul Jynneos al Bavarian Nordic a fost aprobat în 2019 pentru prevenirea variolei și a variolei maimuței la adulții cu risc ridicat, în vârstă de peste 18 ani.

Sub aprobarea sa inițială vaccinul trebuia să fie administrat subcutanat, într-un regim de două doze.

Tot două doze de vaccin, administrate la interval de patru săptămâni, vor fi în continuare necesare și cu metoda intradermică, a precizat agenția americană.

Aprobarea FDA permite și persoanelor sub 18 ani să primească vaccinul prin injecție subcutanată dacă se stabilește că prezintă un risc ridicat de infecție cu variola maimuței.

FDA a ales această metodă întrucât e mai ușor de administrat la copii, dar și pentru că nu există încă multe date disponibile.

Această așa-numită abordare „care economisește doza” a mai fost încercată în trecut și cu alte vaccinuri, inclusiv cele pentru poliomielită și febră galbenă, dar dovezile sunt limitate dacă ar putea funcționa pentru variola maimuței.

La rândul lor, oficialii din domeniul sănătății din Europa discută dacă să urmeze această mișcare a Statelor Unite pentru a extinde rezervele limitate de vaccinuri împotriva variolei maimuței, după ce Organizația Mondială a Sănătății a solicitat mai multe date.

Livrările Bavarian Nordic ca parte esențială a răspunsului global în materie de sănătate publică, sunt limitate, potrivit OMS și altor agenții guvernamentale de sănătate.

„Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va discuta despre posibilitatea unei abordări care să economisească doza”, a declarat un purtător de cuvânt al EMA, adăugând că autoritatea de reglementare va discuta strategia cu producătorul, Bavarian Nordic, și țările europene.

OMS a anunțat că „încurajează utilizarea vaccinurilor în cadrul studiilor pentru a contribui la colectarea de informații relevante privind utilizarea lor în acest focar”.

Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, datele colectate într-un studiu clinic din 2015 au demonstrat că reducerea dozei ar putea funcționa fără a sacrifica siguranța și eficacitatea vaccinului.

Între timp, unele guverne din Europa iau alte măsuri pentru a extinde livrările existente. De exemplu, Marea Britanie oferă doar o singură doză, din regimul cu două doze, persoanelor care sunt cel mai expuse riscului, ca măsură temporară de a oferi cel puțin o oarecare protecție unui număr cât mai mare de persoane.

Nu este clar dacă oricare dintre abordări va duce la o protecție adecvată împotriva variolei maimuței, care se manifestă, de obicei, ca o infecție ușoară sau moderată, provocând simptome asemănătoare gripei și leziuni cutanate dureroase și purulente.

Boala virală este endemică de zeci de ani în unele părți ale Africii, și a fost raportată pentru prima dată în afara acestor țări, anul acesta, în luna mai.

Până în prezent, 80 de țări în care virusul nu este endemic au raportat un total de 27.800 de cazuri de variola maimuței, și au fost confirmate și 12 decese la nivel global.

În România au fost confirmate până acum 30 de cazuri de variola maimuței, apărute la bărbați cu vârste între 22-44 ani.

Articolul SUA permite o metodă alternativă de injectare a vaccinului împotriva variolei maimuței pentru a crește rezervele de vaccin. Oficialii din Europa din domeniul sănătății discută și ei această opțiune apare prima dată în 360medical.ro.