Sari la conținut
Clinica Stomatologica » SUA va oferi statelor sale 442.000 de doze de vaccin pentru a combate variola maimuței

SUA va oferi statelor sale 442.000 de doze de vaccin pentru a combate variola maimuței

Guvernul american a declarat luni că va furniza statelor sale până la 442.000 de doze de vaccin Jynneos, al producătorului danez Bavarian Nordic, pentru a combate variola maimuței.

Cantitatea de vaccin alocată face parte din Faza 3 a Strategiei naționale de vaccinare și este dublă față de numărul de doze anticipate inițial, a precizat Departamentul de Sănătate și Servicii Umane (HHS) al Statelor Unite.

Planul inițial al Guvernului American era de a trimite dozele în două tranșe, dar a decis să distribuie întreaga cantitate după ce, săptămâna trecută, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat o metodă alternativă de injectare care permite administrarea intradermică a vaccinului (între straturile pielii).

Metoda alternativă de injectare va utiliza o cantitate mai mică de vaccin, ceea ce, conform FDA va permite administrarea a cinci doze dintr-o singură fiolă.

Autorizarea de utilizare de urgență pentru vaccinul împotriva variolei maimuței, Jynneos, produs de compania farmaceutică daneză, Bavarian Nordic, singurul vaccin autorizat pentru prevenirea variolei maimuței, va crește astfel cantitatea disponibilă din SUA, de cinci ori, întrucât folosește doar o parte din doză, dar oferă aceeași protecție.

„Autorizarea de utilizare de urgență a FDA pentru injectarea intradermică a vaccinului Jynneos ne permite să trimitem mai multe doze statelor, mai repede decât se anticipase și va ajuta la stoparea acestui focar național de variola maimuței”, a declarat secretarul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, Xavier Becerra.

Statele Unite au anunțat anterior că vor cumpăra și formularea intravenoasă (IV) a medicamentului antivariolic Tpoxx, de la compania producătoare SIGA, în valoare de 25 de milioane de dolari, într-un efort de a crește rezervele disponibile de tratament împotriva variolei maimuței.

Statele Unite și Organizația Mondială a Sănătății au declarat variola maimuței o urgență de sănătate publică pentru a consolida răspunsul împotriva focarului.

Până în prezent, peste 32.000 de cazuri au fost înregistrate în peste 80 de țări în care boala virală nu este endemică.

În Statele Unite au fost confirmate peste 11.000 de cazuri.

În România au fost confirmate 30 de cazuri de variola maimuței, apărute la bărbați cu vârste între 22-44 ani.

Articolul SUA va oferi statelor sale 442.000 de doze de vaccin pentru a combate variola maimuței apare prima dată în 360medical.ro.