Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Subvariantele BA.4 și BA.5 ale tulpinii omicron au ajuns la aproape 50% din probele secvențiate în România

Subvariantele BA.4 și BA.5 ale tulpinii omicron au ajuns la aproape 50% din probele secvențiate în România

Subvariantele BA.4 și BA.5 ale tulpinii omicron au ajuns la o pondere de aproape 50% dintre probele secvențiate în România săptămâna trecută, arată calculele 360medical.ro realizate pe baza ultimului raport săptămânal publicat marți de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Aceste subvariante mai contagioase sunt asociate în multe state cu noi valuri epidemice. De altfel, și în România s-a înregistrat în ultimele săptămâni o creștere accentuată a numărului de cazuri de Covid-19, asociată cu răspîndirea subvariantelor BA.4 și BA.5.

Astfel, în ultima săptămână (între 4 și 10 iulie 2022) au fost realizate 176 de secvențieri genomice la cele 8 laboratoare din țară care dispun de tehnologia necesară (INSP, INCDMM Cantacuzino, INBI ”Prof.Dr.Matei Balș”, MedLife, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, Institutul de Virusologie ”Ștefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova și ”Pro Vitam” Sfântu Gheorghe).

La toate probele analizate (100%) a fost confirmată varianta omicron. Din cele 176 de probe la care s-a confirmat varianta omicron, la 79 (44,9% din numărul total de probe secvențiate săptămâna trecută) a fost identificată subvarianta BA.2, la 3 probe (0,17%) subvarianta BA.4, iar la 80 de probe (45,45%) subvarianta BA.5.

Astfel, subvariantele BA.4 și BA.5 au ajuns la o pondere de 45,6% din probele secvențiate în România săptămâna trecută, mult mai mare decât în săptămânile precedente.

Spre comparație, în săptămâna precedentă (27 iunie – 3 iulie), din 143 de probe analizate, doar la 21 de probe (14,7%) a fost identificată subvarianta BA.5 și la niciuna subvarianta BA.4.

În săptămâna 7-13 martie, subvarianta BA.2 a devenit pentru prima dată dominantă în România, fiind confirmată la 55,5% din probele secvențiate.

Articolul Subvariantele BA.4 și BA.5 ale tulpinii omicron au ajuns la aproape 50% din probele secvențiate în România apare prima dată în 360medical.ro.