Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Suplimentele cu vitamina B6 ar putea reduce anxietatea și depresia

Suplimentele cu vitamina B6 ar putea reduce anxietatea și depresia

Un studiu publicat astăzi oferă dovezi valoroase care sprijină utilizarea suplimentelor alimentare, care pot modifica nivelurile de activitate din creier, pentru prevenirea sau tratarea tulburărilor de dispoziție.

Oamenii de știință de la universitatea Reading, din Marea Britanie, au măsurat impactul dozelor mari de vitamina B6 asupra adulților tineri și au descoperit că aceștia au raportat că se simt mai puțin anxioși și deprimați după ce au luat suplimentele în fiecare zi, timp de o lună.

Studiul, publicat marți în revista Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, oferă dovezi valoroase care sprijină utilizarea suplimentelor gândite să modifice nivelurile de activitate din creier cu scopul de a preveni și trata tulburările de dispoziție.

„Vitamina B6 ajută organismul să producă un mesager chimic specific care inhibă impulsurile din creier, iar studiul nostru leagă acest efect calmant de o anxietatea redusă”, a declarat dr. David Field, de la Facultatea de Psihologie și Științe Clinice ale Limbajului din cadrul universității Reading, autor principal al studiului.

Studii anterioare au adus dovezi că multivitaminele pot reduce nivelul de stres, dar puține au indicat care dintre vitamine au acest efect.

Noul studiu s-a concentrat pe rolul vitaminei B6, despre care se știe că poate crește producția de GABA (acid gamma-aminobutiric), o substanță chimică care blochează impulsurile între celulele nervoase din creier.

În studiul publicat astăzi, mai mult de 300 de participanți au fost aleși aleator să primească suplimente cu vitamina B6 sau B12, în doze mult mai mari decât aportul zilnic recomandat (aproape de 50 ori doza zilnică recomandată), sau un placebo. Participanții au luat câte o doză pe zi, în timpul mesei, timp o lună.

Studiul a arătat că vitamina B12 a avut un efect redus în comparație cu placebo, în timp ce vitamina B6 a indicat o diferență viabilă din punct de vedere statistic.

Niveluri ridicate de GABA în rândul participanților care au luat suplimente de vitamina B6 au fost confirmate prin teste imagistice efectuate la sfârșitul studiului, sprijinind ipoteza că B6 a fost responsabilă pentru reducerea anxietății. Au fost detectate modificări subtile, dar inofensive ale performanței vizuale, în concordanță cu controlul nivelului de activitate din creier.

„Multe alimente, inclusiv tonul, năutul și multe fructe și legume, conțin vitamina B6. Cu toate acestea, studiul sugerează că ar fi necesare doze mari de suplimente pentru a produce un efect pozitiv asupra dispoziției unui individ. Este important să recunoaștem că această cercetare se află într-un stadiu incipient, iar efectul vitaminei B6 asupra anxietății a fost destul de mic în comparație cu ce ne-am aștepta de la medicamente. Cu toate acestea, suplimentele alimentare produc mult mai puține efecte secundare neplăcute decât medicamentele, astfel încât, în viitor, oamenii le-ar putea prefera ca intervenție. Pentru a face din aceasta o alegere realistă, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica și alte intervenții bazate pe nutriție care pot aduce beneficii bunăstării mentale, și care permit combinarea diferitelor intervenții pentru a oferi rezultate mai bune. O posibilă opțiune ar fi aceea de a combina suplimente cu vitamina B6 cu terapia vorbirii, respectiv terapia cognitiv-comportamentală pentru a crește aceste efecte”, a mai precizat dr. Field.

Articolul Suplimentele cu vitamina B6 ar putea reduce anxietatea și depresia apare prima dată în 360medical.ro.