Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Tehnică eficientă pentru producerea antibioticelor de ultimă generație

Tehnică eficientă pentru producerea antibioticelor de ultimă generație

O echipă internațională de cercetători a dezvoltat o metodă de modificare a unei clase de antibiotice, folosind organisme microscopice care produc acești compuși în mod natural.

Echipa a studiat un microorganism, care este programat genetic pentru a produce antibioticul eritromicină, pe care l-au modificat pentru a asambla medicamentul cu un atom de fluor suplimentar, care poate îmbunătăți proprietățile farmaceutice.

„Putem profita acum de această nouă inginerie proteică pentru a dezvolta noi compuși care au acest atom de fluor foarte dorit, pe care chimiștii se luptă să-l adauge la antibioticele macrolide (antibiotice bacteriostatice cu un spectru larg de activitate) de mult timp”, a declarat  David Sherman de la universitatea din Michigan, specialist în asamblarea sistemelor biologice.

Atomul de fluor adăugat schimbă nu numai structura produsului final, ci și capacitatea acestuia de a ucide bacteriile, și prezintă siguranță pentru pacienți.

Eritromicina acționează prin legarea și blocarea activității ribozomului bacterian, care este esențial bacteriilor pentru supraviețuire. Unele bacterii au evoluat, găsind modalități de a preveni această legare, ceea ce le face rezistente la tratamentul cu antibiotice. Modificarea structurii antibioticului cu un atom de fluor depășește acest avantaj evolutiv, și restabilește capacitatea compusului de a lupta împotriva bacteriilor.

Chimiștii au dezvoltat metode pentru adăugarea sintetică a fluorului, dar procesul este anevoios și necesită utilizarea unor reactivi chimici toxici. Noua metodă biosintetică dezvoltată de cercetătorii de la universitatea Goethe și UM depășește aceste provocări.

Compușii fluorurați sunt încă la câțiva ani distanță până vor fi disponibili pentru uz clinic, dar descoperirile recente oferă o cale mai eficientă de urmat pentru dezvoltarea de noi antibiotice și chiar antivirale și medicamente împotriva cancerului.

„Abordarea noastră s-a dovedit de succes pe un set mic de antibiotice, dar ar putea fi utilizată în cele din urmă la dezvoltarea unei game largi de produse farmaceutice, cu o utilizare minimă a substanțelor chimice toxice și a produșilor secundari”, a precizat Martin Grininger, profesor de chimie biomoleculară la universitatea Goethe.

Rezultatele, publicate luni în Nature Chemistry, ar putea duce la realizarea unor antibiotice mai eficiente împotriva bacteriilor rezistente la medicamente.

Articolul Tehnică eficientă pentru producerea antibioticelor de ultimă generație apare prima dată în 360medical.ro.