Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Tensiunea arterială măsurată în ambele brațe ar putea ajuta la reducerea riscului cardiovascular

Tensiunea arterială măsurată în ambele brațe ar putea ajuta la reducerea riscului cardiovascular

Pentru a îmbunătăți diagnosticul și gestionarea hipertensiunii arteriale, tensiunea ar trebui măsurată în ambele brațe și notată valoarea cea mai mare, potrivit unui nou studiu.

O cercetare condusă de universitatea din Exeter, din UK, a analizat datele a 53.172 de participanți, din 23 de studii din întreaga lume, pentru a examina implicațiile alegerii valorilor tensiunii arteriale, în conformitate cu presiunea arterială citită într-unul din brațe.

Studiul, publicat în Hypertension, a constatat că utilizarea citirii mai mari a tensiunii arteriale a brațului, a reclasificat 12% dintre persoanele studiate ca având hipertensiune arterială, procent care ar fi scăzut sub pragul de diagnostic, dacă s-ar fi folosit valoarea mai mică măsurată în celălalt braț.

Deși instrucțiunile internaționale recomandă verificarea tensiunii arteriale în ambele brațe, practica nu este în prezent adoptată pe scară largă în clinici.

Coordonatorul studiului, dr. Christopher Clark, de la universitatea din Exeter, spune că „hipertensiunea arterială este o problemă globală, iar managementul defectuos poate fi fatal. Acest studiu arată că dacă nu se măsoară tensiunea arterială în ambele brațe și nu se folosește citirea cea mai mare, acest lucru va duce nu numai la subdiagnosticarea și subtratarea hipertensiunii arteriale, ci și la subestimarea riscurilor cardiovasculare pentru milioane de oameni din întreaga lume”.

Echipa a constatat că utilizarea măsurătorii mai mari, în comparație cu utilizarea citirii inferioare, a dus la reclasificarea a 6572 (12,4%) din tensiunile arteriale sistolice ale participanților, de la sub, până la peste 130 mm Hg și a 6339 (11,9%) de la sub, până la peste 140 mm Hg, aducându-le peste pragurile de diagnostic utilizate în mod obișnuit pentru hipertensiunea arterială.

Medicul mai spune că este imposibil de prezis cel mai bun braț pentru măsurarea tensiunii arteriale, întrucât oamenii au o citire mai mare într-unul dintre brațe în comparație cu celălalt. Prin urmare, este important să se verifice ambele brațe, deoarece detectarea corectă a hipertensiunii arteriale este un pas vital pentru a oferi tratamentul potrivit.

„Studiul nostru oferă acum primele dovezi că valoarea cea mai mare a tensiunii arteriale a brațului este cel mai bun predictor al riscului cardiovascular viitor”, a mai spus medicul.

Studiul a arătat, de asemenea, că valorile mai mari ale tensiunii arteriale măsurate în brațe au anticipat mai bine mortalitatea din toate cauzele, mortalitatea cardiovasculară și evenimentele cardiovasculare, în comparație cu citirea inferioară.

Autorii au subliniat importanța evaluării tensiunii în ambele brațe, în diagnosticul și gestionarea hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare.

Articolul Tensiunea arterială măsurată în ambele brațe ar putea ajuta la reducerea riscului cardiovascular apare prima dată în 360medical.ro.