Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Test rapid și precis pentru nivelului anticorpilor Covid-19, inventat de cercetători chinezi

Test rapid și precis pentru nivelului anticorpilor Covid-19, inventat de cercetători chinezi

Un dispozitiv precis de testare rapidă, care poate cuantifica și afișa nivelul anticorpilor în doar 20 de minute, a fost inventat de cercetători din Hong Kong. Testul va permite examinarea în masă sau monitorizarea individuală la un nivel mult mai convenabil, susținând efortul protecției împotriva Covid-19.

Nivelul anticorpilor reprezintă o corelație puternică a protecției imunitare împotriva infecției virale, dar variază, în funcție de tipul de vaccin, și se poate diminua rapid. În era post-vaccin, odată cu înmulțirea variantelor Omicron, monitorizarea nivelurilor de anticorpi, într-un mod rapid și eficient din punct de vedere al costurilor, este esențială și ar putea oferi o alertă cu privire la necesitatea revaccinării.

Metodele existente de testare a anticorpilor oferă fie doar un rezultat pozitiv/negative, cum sunt testele antigen rapide, fie necesită echipamente în laboratoare sau spitale profesionale, pentru cuantificare, ceea ce este costisitor, consumator de timp și nepractic pentru testele de rutină.

O echipă de cercetare, din cadrul departamentului de inginerie biomedicală de la CityU, din Hong Kong, a dezvoltat recent o soluție, inventând un test rapid care indică nivelul anticorpilor și care poate fi citit cu ușurință, ca în cazul unui termometru cu mercur.

Testul rapid este un dispozitiv microfluidic de mărimea unui deget, care conține două tipuri de microparticule special concepute:

  • microparticule magnetice (MMP) și
  • microparticule din polistiren (PMP).

Ambele microparticule se pot lega de anticorpul împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19. În cazul în care există anticorpi în probă, aceștia se vor lega atât cu MMP, cât și cu PMP, formând microparticule unite de MMP-anticorpi-PMP.

Cercetătorii trebuie doar să încarce soluția de particule, care a fost amestecată cu câteva picături de plasmă sanguină, colectate prin înțeparea degetului unui utilizator, în cipul microfluidic. Când soluția de particule curge prin cip, un separator magnetic integrat îndepărtează MMP-urile și microparticulele îmbinate.

PMP-urile libere, care nu sunt atașate la MMP-uri, continuă să curgă până când sunt oprite, la un separator de particule. Pe măsură ce PMP se acumulează, ele formează o bară vizuală a cărei lungime este invers proporțională cu nivelul anticorpilor exprimat în nanograme pe mililitru. Astfel, testul poate cuantifica și vizualiza nivelul anticorpilor asemănător unui termometru cu bară de mercur care măsoară temperatura.

Echipa de cercetare a testat sensibilitatea de detecție a probelor preparate prin diluarea în serie a anticorpilor și a constatat că noul dispozitiv ar putea detecta anticorpi până la 10,75 ng/ml, mult mai sensibil decât testele rapide convenționale.

Rezultatele de detectare ale noului dispozitiv au fost precise, comparative cu rezultatele obținute de testul ELISA, standardul de aur într-un laborator profesionist.

Echipa a testat apoi performanța de detectare a anticorpilor din serul nediluat, pentru a vedea dacă elementele componente complexe dintr-o probă biologică ar putea interfera cu performanța de detecție. Nivelul de detecție poate fi ajustat la modul sensibil sau la modul rapid. Modul sensibil poate detecta anticorpii într-o concentrație de până la 13,3 ng/ml în decurs de 70 de minute. Modul rapid, în schimb, durează doar 20 de minute, dar concentrația detectabilă minimă este de 57,8 ng/ml.

Echipa a recrutat 91 de voluntari din Hong Kong, fără antecedente de Covid-19, care au primit a doua doză de vaccin cu câteva săptămâni înainte de testarea anticorpilor. Rezultatele au arătat că nivelul anticorpilor a ajuns la 1080,8 ng/ml la cei care au primit un vaccin cu ARN mesager (BioNTech), mult mai mare decât nivelul anticorpilor de 30,2 ng/ml găsit la cei care au primit un vaccin cu virus inactivat (Sinovac).

Cu toate acestea, nivelurile de anticorpi din ambele grupuri s-au degradat semnificativ la 45 de zile de la prima măsurare. În mod remarcabil, rezultatele detecției au fost foarte compatibile cu rezultatele obținute în urma testului ELISA, sugerând o precizie ridicată a testului de anticorpi comparabilă cu standardul de aur din laboratoarele profesionale.

„Constatările arată că dispozitivul nostru microfluidic de testare rapidă permite măsurarea ieftină, rapidă și precisă a nivelurilor de anticorpi prin inspecție vizuală, ceea ce îl face deosebit de potrivit pentru setările de screening în masă, care economisesc timp, și pentru utilizarea individuală. Noul test rapid ar putea fi folosit în clinicile locale sau chiar în cabinele de testare de la punctele de control, de la frontieră. Măsurarea nivelului de anticorpi poate servi drept pașaport de imunitate pentru o mai bună evaluare a statutului imunitar, pentru a accelera redresarea economică fără a adăuga la povara medicală asupra sistemelor de sănătate. Această capacitate poate duce la noi abordări pentru gestionarea pandemiei în diferite țări, de la toleranță zero la coexistență cu Covid-19”, a declarat dr. Chen Ting-Hsuan, lect.univ. în cadrul departamentului de inginerie biomedicală de la CityU.

În prezent, echipa modifică dispozitivul pentru a-l face mai accesibil și mai convenabil pentru uz casnic, capabil să detecteze anticorpi în probe de salivă sau secreții nazale.

Un articol despre acest studiu a fost publicat în Science Advances.

Articolul Test rapid și precis pentru nivelului anticorpilor Covid-19, inventat de cercetători chinezi apare prima dată în 360medical.ro.