Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Tot ce trebuie să știi despre tratamentul parodontal

Tot ce trebuie să știi despre tratamentul parodontal

Boala parodontală este o afecțiune cronică ce se manifestă prin deteriorarea structurilor care susțin și fixează dinții la nivelul osului. Aceasta este cauzată de apariția unui dezechilibru la nivelul speciilor bacteriene din cavitatea bucală și poate duce la probleme severe.  Este una dintre cauzele majore ale pierderii dinților, ceea ce poate compromite masticația, estetica, încrederea în sine și calitatea vieții.

      Parodontita este prezentă  la aproximativ 40% din adulți. La pacienții în vârstă incidența este mai înaltă decât la cei tineri. Deși se întâlnește preponderent la adulți, parodontita poate apărea și în cazul copiilor și tinerilor. La adulți, aproximativ 70% din pierderile dentare sunt cauzate de boala parodontală.

Cauzele parodontitei 

      Stomatologia consideră următorii factori ca fiind principalele cauze ale bolii parodontale:

 • curățarea insuficientă a dinților;
 • modificări hormonale, de exemplu, în timpul sarcinii, menopauză, pubertate;
 • fumatul, care distruge țesutul gingiilor;
 • boli care afectează imunitatea (HIV, cancer, diabet zaharat);
 • imunitate redusă ca urmare a unei boli grave;
 • alimentația nesănătoasă, care este însoțită de o lipsă de vitamine și minerale;
 • administrarea îndelungată de medicamente care reduc producția de salivă.

Tratamentul paradontal

      De regulă, tratamentul parodontal este stabilit ținând cont de gradul de inflamație și deteriorarea țesutului osos, adâncimea pungilor parodontale. Medicul va putea evalua situația reală după o examinare a cavității orale a pacientului cu parodontită. După aceea, pacientul va fi îndreptat să facă o ortopantomografie .  Radiografia va permite medicului să determine  cât sunt de afectate țesuturile parodontale și să prescrie un tratament adecvat cazului dat.

 Abia după radiografie, se va efectua curățarea plăcii dentare deasupra și de sub gingii care se formează din cauza curățării insuficiente a dinților. Dacă placa nu va fi îndepărtată, atunci tratamentul parodontitei  va fi ineficient. Curățarea cu ultrasunete și procedura cu ajutorul aparatului Vector rămâne a fi cea mai bună metodă pentru tratament .

      Următoarea etapă a tratamentului este terapia, care durează de obicei 7-10 zile. Sunt prescrise clătirile bucale obișnuite cu agenți antiseptici.

Secvența tratamentului:

 • spălarea dinților după micul dejun și cină timp de 3-4 minute cu o perie adecvată, recomandată de medic. În cazul parodontitei curățarea trebuie să fie deosebit de meticuloasă. Este foarte important să efectuezi mișcările corecte cu periuța de dinți! 
 • curățarea fiecărui spațiu interdentar cu ață dentară;
 • obligatoriu folosirea dușului bucal;
 • clătirea gurii cu concentrație de clorhexidină 0,05%;
 • poți mânca doar după 2 ore după ce ai spălat dinții și ai făcut clatituri. 

      E important să înțelegi că tratamentul dat este este indicat doar în etapele ușoare ale bolii. Atunci când ai o parodontită avansată, va trebui să iei antibiotice timp de 7-10 zile. Medicul îți va prescrie pastile sau injecții intramusculare.

      Dacă dinții se clatină când ai parodontită, tratamentul trebuie început imediat. În acest caz, uneori dinții se fixează cu șine, aceasta reducând mobilitatea lor, și oprește divergența acestora. Dacă mobilitatea este mare, dinții afectați vor trebui extrași.

      Un tratament efectuat la timp înseamnă economie de timp, resurse financiare, nervi. Acest adevăr trebuie să stea la baza deciziei de a trata gingivita, pentru o sănătate orală de invidiat. Important este să te pregătești psihologic și să alegi clinica de stomatologie în Chișinău potrivită pentru a obține un zâmbet frumos și o dantură sănătoasă.

The post Tot ce trebuie să știi despre tratamentul parodontal appeared first on Imperialdent.