Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Tumorile cerebrale ar putea fi diagnosticate printr-un simplu test de sânge

Tumorile cerebrale ar putea fi diagnosticate printr-un simplu test de sânge

Cercetători din Marea Britanie și-au propus să dezvolte un test de sânge pentru glioblastoame (GBM), ceea ce ar putea însemna  diagnosticarea din timp a acestui cancer agresiv și cu o rată mare de mortalitate, și opțiuni de tratament personalizate mai eficiente.

Noi cercetări de la universitatea din Bristol, Marea Britanie, ar putea duce la o mai bună detectare al celui mai frecvent tip de cancer cerebral malign.

O nouă lucrare publicată miercuri, în Journal of the Royal Society Interface, descrie dezvoltarea unor modele matematice, pentru evaluarea utilizării actuale a biomarkerilor în detectarea glioblastoamelor și îmbunătățirea acestor strategii.

Cercetările fac parte dintr-un proiect (CRUK) condus de universitatea din Bristol, care și-a propus să dezvolte un test de sânge accesibil pentru diagnosticarea tumorilor cerebrale.

Noul proiect transdisciplinar combină descoperirea unor biomarkeri și dezvoltarea de nanoparticule fluorescente, cu noile tehnici de testare cu modelare computațională.

În recentul studiu, cercetătorii au dezvoltat modelele matematice și le-au asociat cu datele experimentale.

Oamenii de știință au descoperit că scăderea pragului actual de detecție al unui potențial biomarker pentru glioblastom, proteina fibrilară glială acidă (GFAP), ar putea duce la o detectare timpurie a bolii. Echipa a folosit modelarea computațională pentru a explora impactul caracteristicilor și diferențelor specifice ale tumorilor pacienților în detectarea bolii,  și pentru a identifica strategii care să îmbunătățească diagnosticul bolii.

„Constatările noastre oferă baza pentru date clinice suplimentare privind impactul reducerii pragului actual de detecție pentru biomarkerul cunoscut, GFAP, pentru a permite detectarea mai timpurie a GBM-ului folosind teste de sânge. Cu date experimentale suplimentare, ar putea fi posibil să cuantificăm eterogenitățile tumorilor și ale pacienților, și să încorporăm erorile în modelele și predicțiile noastre, asupra nivelurilor sanguine ale diferitelor tumori”, a declarat dr. Johanna Blee, autorul principal al studiului și cercetător asociat în cadrul departamentului de inginerie matematică a universității din Bristol.

„De asemenea, am demonstrat modul în care modelele noastre pot fi combinate cu alte metode de diagnostic, cum ar fi scanările imagistice, pentru a îmbunătăți înțelegerea clinică în vederea dezvoltării unor tratamente personalizate, mai eficiente”, a adăugat ea.

„Aceste modele matematice ar putea fi folosite pentru a examina și compara noi biomarkeri și teste pentru tumorile cerebrale pe măsură ce acestea apar. Sperăm că această cercetare va ajuta în cele din urmă la dezvoltarea unui test simplu de sânge pentru tumorile cerebrale, care să permită diagnosticarea mai precisă și mai din vreme”, a mai spus cercetătoarea.

Articolul Tumorile cerebrale ar putea fi diagnosticate printr-un simplu test de sânge apare prima dată în 360medical.ro.