Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un focar de rujeolă a ucis 80 de copii în Zimbabwe

Un focar de rujeolă a ucis 80 de copii în Zimbabwe

Un focar de rujeolă a ucis 80 de copii în Zimbabwe din aprilie și până în prezent.  Ministerul sănătății din această țară dă vina pe adunările cultelor bisericești pentru răspândirea focarului și valul de decese.

Ministerul Sănătății din Zimbabwe a anunțat duminică, într-o declarație, că un focar de rujeolă, izbucnit în luna aprilie a acestui an, s-a răspândit acum la nivel național, cu o rată de mortalitate  cazurilor de 6,9%.

Secretarul pentru sănătate Jasper Chimedza a declarat că, începând de joi, au fost raportate 1.036 de cazuri suspecte și 125 de cazuri confirmate de la izbucnirea focarului, provincia Manicaland, din estul țării, fiind zona cu cele mai multe infecții.

„Ministerul Sănătății și Îngrijirii Copilului dorește să informeze publicul că epidemia de rujeolă în curs de desfășurare, care a fost raportată pentru prima dată pe 10 aprilie, s-a răspândit de atunci la nivel național în urma adunărilor bisericești”, a declarat Chimedza într-un comunicat preluat de Reuters.

„Aceste adunări la care au participat persoane din diferite provincii ale țării, cu statut de vaccinare necunoscut, au dus la răspândirea rujeolei în zonele neafectate anterior”.

Manicaland, a doua cea mai populată provincie din Zimbabwe, a avut 356 de cazuri și 45 de decese, a declarat Chimedza.

Cele mai multe cazuri raportate sunt în rândul copiilor cu vârste cuprinse între șase luni și 15 ani, provenind din culte religioase, și care nu sunt vaccinați împotriva rujeolei din cauza credințelor religioase, a adăugat el.

Episcopul Andby Makuru, liderul cultei apostolice Johanne Masowe, nu a răspuns solicitărilor pentru un comentariu.

În Zimbabwe, unele culte bisericești apostolice interzic adepților lor să se vaccineze sau să urmeze orice tratament medical. Aceste biserici atrag milioane de adepți cu promisiunile de a vindeca boli și de a elibera oamenii de sărăcie.

Cu o rată scăzută de vaccinare și, în unele cazuri, fără ținerea evidenței, guvernul a decis să înceapă o campanie de vaccinare în masă în zonele în care a fost înregistrat focarul.

Se preconizează că epidemia de rujeolă din această țară va tensiona un sector sanitar aflat în dificultate, deja afectat de lipsa medicamentelor și de grevele intermitente ale lucrătorilor din domeniul sănătății.

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o infecție virală foarte contagioasă, care are simptome asemănătoare cu răceala, cu febră și tuse, însoțite de o erupție cutanată.

Boala este cauzată de un Morbillivirus din familia Paramyxovirus, un virus de tip ARN.

Virusul rujeolic are o durată de viață de peste 2 ore în aer sau pe suprafețe și infectează peste 90% dintre persoanele susceptibile.

Transmiterea se face, cel mai adesea, prin aerul contaminat cu picaturile de salivă (strănut sau tuse), sau prin secrețiile persoanei infectate, dar poate fi luat și de pe suprafețe.

 Boala este contagioasă timp de 5-6 zile înainte de apariția simptomelor și încă 5-6 zile după primele semne clinice, astfel că riscul de contaminare este foarte mare.

Persoanele care nu sunt imunizate au un risc de 90% de a fi infectate cu virusul rujeolei. Dacă o persoană este infectată, 9 din 10 persoane din jurul acesteia, care nu sunt vaccinate, riscă să fie infectate.

Boala a fost prima cauză de deces la copiii cu vârste mai mici de 5 ani, înainte de anul 1963, când s-a introdus vaccinarea împotriva rujeolei.

În perioada dinaintea vaccinării, se înregistrau 2.6 milioane de decese anual, cauzate de rujeolă, apărute în special la copiii mai mici de 5 ani.

Boala nu a fost încă eradicată, și conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, anual, mor peste 140.000 persoane din cauza rujeolei.

În România, decesele anuale cauzate de rujeolă în rândul copiilor sunt de 4 la mie.

Rujeola nu este aceeași boală cu rubeola, în ciuda asemănării de nume.

Articolul Un focar de rujeolă a ucis 80 de copii în Zimbabwe apare prima dată în 360medical.ro.