loader image

Un medic din patru hărțuit de către pacienți sau aparținătorii acestora

Un medic din patru medici care lucrează în spital este hărțuit la locul de muncă de către pacienți, aparținătorii acestora și alți medici, susține un nou studiu al Universității Stanford. Potrivit cercetătorilor,  femeile medic au șanse de aproape două ori mai mari decât bărbații să se confrunte cu astfel de abuzuri.

În cadrul studiului, cercetătorii au chestionat puțin peste 1.500 de medici de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford în septembrie/octombrie 2020 și au descoperit că 23,4% au raportat maltratări, hărțuiri sau abuzuri la locul de muncă în ultimul an.

„Toți membrii echipei de îngrijire a sănătății împărtășesc responsabilitatea de a atenua maltratările”, a spus dr. Mickey Trockel, profesor clinic de psihiatrie și științe comportamentale la Școala de Medicină a Universității Stanford și director al Inovației bazate pe dovezi de la Centrul WellPhD, autorul principal al studiului.

„Cei care exercită influența conducerii au responsabilitatea specială de a stabili politici și respect din partea tuturor membrilor comunității de asistență medicală – inclusiv pacienți și vizitatori”, a adăugat Trockel.

Pacienții și aparținătorii acestora au fost principalii vinovați, raportați de aproximativ 17% dintre medici și reprezentând mai mult de 70% din toate evenimentele, urmați de alți medici.

Cele mai frecvente forme de maltratare au fost: verbale, semnalate de 21,5% dintre respondenți: hărțuirea sexuală (5,4%); și intimidarea sau abuzul fizic (5,2%).

Femeile au fost de două ori mai predispuse (31%) să raporteze maltratări decât bărbații (15%) și au mai multe șanse să se confrunte cu hărțuire sexuală și maltratare verbală.

Maltratarea a variat, de asemenea, în funcție de rasă, dar numărul de respondenți nu a fost suficient de mare pentru a realiza o analiză detaliată în funcție de rasă/etnie, potrivit autorilor studiului.

Cercetătorii au remarcat că hărțuirea la locul de muncă a fost asociată cu o epuizare crescută, o performanță mai scăzută la locul de muncă și depresie și că studiile efectuate de medici din SUA din ultimul deceniu au descoperit rate de epuizare la locul de muncă de 40% până la 60%.

„Pentru a aborda problema maltratării, organizațiile trebuie mai întâi să recunoască prevalența acesteia și apoi să știe unde să caute”, a spus dr. Susannah Rowe, medic oftalmolog la Boston Medical Center și președinte al Consiliului Wellness and Professional Vitality de la Universitatea Boston.

„Asocierea puternică a maltratării cu insatisfacția la locul de muncă și epuizarea medicului impune luarea unor măsuri urgente de către organizațiile de îngrijire a sănătății pentru a aborda aceste probleme cât mai repede posibil pentru bunăstarea personalului lor, precum și a pacienților lor”, a precizat Rowe, potrivit Webmd.com.

Articolul Un medic din patru hărțuit de către pacienți sau aparținătorii acestora apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top