Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un medicament citotoxic, promițător în tratarea glioamelor rezistente la chimioterapie

Un medicament citotoxic, promițător în tratarea glioamelor rezistente la chimioterapie

O echipă de cercetători, de la facultatea de medicină a universității Yale, a dezvoltat un  analog pentru medicamentul de chimioterapie, temozolomidă, pentru a trata glioblastoamele rezistente la chimioterapie. Noul medicament a înregistrat rezultate promițătoare în testele preclinice.

Glioblastomul (GBM), cea mai agresivă formă de cancer cerebral, și, din păcate, cea mai frecventă tumoră pe creier întâlnită la om, are cea mai mare rată de mortalitate dintre cancerele cerebrale. Doar 5% dintre pacienți trăiesc cinci ani după diagnosticare.

Tratamentul pentru prelungirea vieții pacienților cu glioblastom implică radioterapie și chimioterapie cu medicamentul temozolomidă (TMZ).

În acest nou efort, cercetătorii au dezvoltat un analog pentru TMZ care s-a dovedit până acum a fi mai eficient în uciderea celulelor glioblastomului decât medicamentul standard pentru acest cancer cerebral.

TMZ funcționează profitând de o slăbiciune a celulelor GBM, care sunt deficitare în O6-metilguanină-ADN metiltransferază (MGMT), o proteină care repară ADN-ul. Tratamentul cu TMZ produce leziuni în ADN-ul celulelor canceroase, și duce la autodistrugerea acestora. Celulele canceroase mor în timp ce restul celulelor sănătoase din creier supraviețuiesc, vindecându-se singure.

Din păcate, pacienții tind să dezvolte rezistență la tratament, ceea ce reduce eficacitatea medicamentului în timp, până când acesta devine inutil.

În acest nou efort, cercetătorii au creat un medicament asemănător TMZ care, de asemenea, produce leziuni ADN-ului și duce la autodistrugerea celulelor, dar au făcut o schimbare care împiedică celulele tumorale să mai dezvolte rezistență.

Cercetătorii au reușit să adauge un agent citotoxic, care se poate lega covalent între două secvențe de ADN, dar o face într-un mod care permite celulelor sănătoase să inverseze procesul și astfel, să supraviețuiască. Legătura covalentă este însă prea puternică pentru celulele canceroase, astfel încât celulele glioblastomului se autodistrug. Noul medicament s-a arătat promițător pe modelele de șoarece.

Conform cercetătorilor, analogul TMZ nu va permite apariția mutațiilor în calea MMR (calea de reparare a ADN-ului), ceea ce ar însemna ca celulele canceroase ale glioblastomului să nu mai poată dezvolta rezistență la tratamentul cu acest nou medicament.

În lucrarea publicată în revista Science, cercetătorii descriu în detaliu noul medicament și modul în care acesta  funcționează pentru a ucide celulele tumorale cerebrale.

Articolul Un medicament citotoxic, promițător în tratarea glioamelor rezistente la chimioterapie apare prima dată în 360medical.ro.