Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un medicament experimental a obținut rezultate promițătoare ca tratament pentru sarcomul sinovial

Un medicament experimental a obținut rezultate promițătoare ca tratament pentru sarcomul sinovial

Oamenii de știință au dezvoltat o modalitate de a ataca sarcomul sinovial, o tumoră rară a țesuturilor moi (ligamentele și mușchii), folosind un medicament experimental care declanșează moartea celulelor.

Medicamentul a fost dezvoltat de cercetători de la facultatea de medicină a universității Washington, din Statele Unite.

Specialiștii planifică în prezent un studiu clinic de fază 1 pentru a investiga siguranța și eficacitatea acestui medicament la pacienții cu sarcom sinovial care s-a răspândit dincolo de locul tumorii inițiale.

Sarcomul sinovial este o formă rară de cancer, cu 900 până la 1.000 de cazuri noi diagnosticate anual în SUA. Cel mai frecvent este diagnosticat în timpul adolescenței și la vârsta adultă tânără și mijlocie.

„Sarcomul sinovial reprezintă aproximativ 10% dintre toate sarcoamele. Dacă este diagnosticat precoce, acest cancer poate fi vindecat cu tratamentele standard de îngrijire, chirurgie, radiații și chimioterapie. Dar odată ce se răspândește, nu avem terapii curative eficiente, de aceea căutăm noi strategii de tratament care să profite de ciudățeniile genetice ale acestei tumori rare“, a declarat dr. Brian A. Van Tine, oncolog la centrul de cancer Barnes-Jewish Hospital, și profesor la facultatea de medicină a universității Washington.

Cercetatorii au descoperit ca sarcomul sinovial nu are o proteina importanta care conduce, de obicei, metabolismul energetic al tumorilor.

Absența acestei proteine cheie, numită enzima malică 1 (ME1), forțează tumorile care apar în sarcomul sinovial să aleagă o cale metabolică diferită, ceea ce o face deosebit de vulnerabilă atunci când această cale este inhibată.

Medicamentul experimental ACXT-3102 interferează cu această cale alternativă și face ca acei compuși volatili proveniți din deșeuri, numiți specii reactive de oxigen (SRO), să se acumuleze în interiorul celulelor canceroase. Celula moare dacă în interiorul său se acumulează prea multe SRO.

„Pentru că le lipsește ME1, capacitatea acestor celule tumorale de a lupta împotriva daunelor cauzate de speciile reactive de oxigen este compromisă. Ne-am întrebat dacă am putea folosi această apărare slăbită împotriva acestui cancer. Când nivelurile acestor compuși (SRO) cresc extrem de mult în interiorul celulelor, ele mor foarte repede“, a declarat dr. Van Tine, care conduce programul de cercetare pentru sarcom la centrul Siteman.

Medicamentul ACXT-3102 a fost dezvoltat pentru a trata cancerul pancreatic, dar pentru că cele mai multe tipuri de cancer pancreatic prezintă proteina ME1, cercetatorii vor trebui să găsească o altă modalitate de a ataca tumorile pancreatice.

Întrucît metabolismul sarcomului sinovial este neobișnuit și destul de consecvent la pacienți, iar lipsa proteinei ME1, o greșeala genetică decisivă a acestui tip de cancer, se înregistrează la 90% – 95% dintre cazuri, cercetătorii cred că această tumoră rară ar putea fi tratată doar cu ACXT-3102.

„Sarcomul sinovial este cauzat de o mutație genetică foarte specifică, deci este un cancer relativ clar, ceea ce înseamnă că are o singură greșeală genetică specifică care poate fi exploatată, spre deosebire de alte tipuri de cancer care au o acumulare complexă de mai multe mutații ale căror efecte sunt dificil de deslușit. Din cauza acestei mutații unice, este mai greu pentru celulele sarcomului sinovial să se adapteze la un atac asupra metabolismului lor energetic. Identificarea acestui punct slab al cancerului pe care-l putem exploata pe baza biologiei unei tumori rare este cu adevărat un fapt extraordinar“, a mai precizat dr. Van Tine.

Studiul este disponibil online în revista Clinical Cancer Research.

Articolul Un medicament experimental a obținut rezultate promițătoare ca tratament pentru sarcomul sinovial apare prima dată în 360medical.ro.