Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un medicament pentru Parkinson s-a dovedit sigur într-un studiu clinic

Un medicament pentru Parkinson s-a dovedit sigur într-un studiu clinic

Cercetătorii au descoperit că un medicament pentru Parkinson, un inhibitor DNL201 al genei LRRK2, care codifică o serin/treonin kinază cu regiuni bogate în leucină, nu a prezentat efecte secundare la participanții voluntari dintr-un studiu clinic de fază 1.

Boala Parkinson este cauzată de distrugerea neuronilor din creier care produc dopamină, substanță vitală pentru funcția motorie.

Cercetările anterioare au sugerat că boala apare cel mai adesea din cauza factorilor de mediu la persoanele care au un risc genetic crescut.

De asemenea, cercetările anterioare au arătat că mutațiile unei anumite gene conduc la supraproducția de enzime LRRK2, ceea ce duce la inflamație și apariția altor probleme. În prezent, nu există terapii disponibile pentru a încetini progresia bolii Parkinson.

Unul dintre semnele distinctive ale bolii Parkinson îl reprezintă nivelurile ridicate ale enzimei LRRK2 care dăunează lizozomilor, structuri membranare responsabile pentru eliminarea toxinelor din celulele creierului. Acumularea de toxine duce la moartea celulelor. Cercetările pentru dezvoltarea unor medicamente care să oprească progresia bolii Parkinson s-au axat pe reducerea nivelului acestor enzime.

Cercetătorii au dezvoltat un nou medicament, pe care l-au numit DNL201. Medicamentul a fost testat inițial în studii preclinice realizate pe animale, unde a redus în mod eficient nivelurile enzimelor LRRK2, dar a avut un efect secundar periculos la unele animale, creînd inflamație în plămâni și rinichi.

Cecrcetătorii și-au propus în noul studiu clinic să vadă dacă DNL201 este sigur pentru utilizare la om.

În studiul clinic, 150 de persoane au primit medicamentul timp de 28 de zile. Dintre aceștia, 122 au fost adulți sănătoși, iar 28 erau diagnosticați cu Parkinson.

Cercetătorii au descoperit că administrarea medicamentului a scăzut nivelul enzimelor LRRK2 și nu a indicat semnele efectelor secundare observate la animale.

Rezultatele publicate în Science Translational Medicine sugerează că DNL201 este gata pentru următoarele studii clinice, care vor determina dacă medicamentul poate încetini progresia bolii Parkinson la om.

Studiul a fost realizat de o echipă extinsă de cercetători de la Denali Therapeutics, companie specializată în boli neurodegenerative, împreună cu specialiști din SUA și Canada.

Studiul a fost susținut și de experți de la Royal Veterinary College din Londra, într-un articol publicat în același număr din jurnalul Science Translational Medicine.

Articolul Un medicament pentru Parkinson s-a dovedit sigur într-un studiu clinic apare prima dată în 360medical.ro.