Sari la conținut

Un studiu inovator al cercetătorilor de la universitatea din Cincinnati aduce în prim plan un medicament promițător, care ar putea ajuta la repararea daunelor cauzate de accidente vasculare cerebrale.

În prezent, nu există medicamente aprobate care să repare daunele cauzate de un AVC. În noul studiu de pionierat, cercetătorii au descoperit că medicamentul NVG-291-R permite repararea sistemului nervos și o recuperare funcțională semnificativă, într-un model animal de AVC ischemic sever. Ștergerea genetică a țintei moleculare vizată de medicament indică un efect similar asupra celulelor stem neuronale.

Medicamentul ar fi o „descoperire substanțială”, dacă rezultatele timpurii ar putea fi replicate și în setările clinice.

Validarea rezultatelor în grupuri independente și în alte cercetări vor fi necesare pentru a determina dacă medicamentul NVG-291-R poate repara, la fel de eficient, daunele accidentelor vasculare cerebrale la pacienții umani.

„Cele mai multe terapii cercetate astăzi se concentrează în primul rând pe reducerea daunelor timpurii ale unui AVC. Grupul nostru s-a concentrat, ca  alternativă, pe repararea neuronilor și a arătat că tratamentul cu NVG-291 nu numai că a protejat neuronii, pentru a evita moartea neuronală, dar a arătat și efecte robuste în repararea acestora”, a declarat Agnes (Yu) Luo, lector univ. la departamentul de genetică moleculară și biochimie din cadrul colegiului de medicină al universității din Cincinnati, autorul principal al studiului.

Studiul a constatat că medicamentul a fost eficient chiar și atunci când tratamentul a început după șapte zile de la debutul accidentului vascular cerebral.

„Singurul medicament aprobat (în Statele Unite) pentru tratamentul AVC nu repară daunele și trebuie administrat în decurs de 4,5 ore de la debutul accidentului vascular cerebral. Majoritatea terapiilor studiate trebuie aplicate în 24-48 de ore de la debutul unui AVC. Un produs care lucrează pentru a repara daunele cauzate de AVC, chiar și la o săptămână de la debutul simptomului, ar schimba paradigma pentru tratamentul accidentului vascular cerebral”, a adăugat cercetătoarea.

Autorii spun că medicamentul a reparat daunele prin cel puțin două căi: crearea de noi conexiuni neuronale și îmbunătățirea migrației neuronilor nou-născuți, derivați din celulele stem neuronale, la locul leziunilor.

Medicamentul NVG-291 este în prezent în curs de testare într-un studiu clinic de fază 1 la subiecți umani sănătoși. Compania producătoare intenționează să inițieze studii de siguranță și eficacitate la pacienții cu leziuni ale măduvei spinării, boala Alzheimer și scleroză multiplă, în 2022 și 2023.

Studiul preclinic, care descrie aceste cercetări de pionierat, a fost publicat marți, în revista Cell Reports.

Articolul Un medicament promite repararea sistemului nervos după un AVC apare prima dată în 360medical.ro.