Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un medicament utilizat pentru tratarea tulburărilor neuromusculare ar putea trata botulismul

Un medicament utilizat pentru tratarea tulburărilor neuromusculare ar putea trata botulismul

Cercetătorii studiază un medicament utilizat în tratarea tulburărilor neuromusculare ca potențial tratament pentru botulism, o boală rară, potențial mortală.

Neurotoxinele botulinice (BoNT), cele mai agresive toxine cunoscute, sunt produse de bacteria Clostridium botulinum, și sunt responsabile pentru botulism, o boală paralizantă care poate deveni fatală, fiind  considerată o urgență medicală de rang A.

Aceste neurotoxine acționează în terminalele nervoase, unde distrug proteinele necesare contracției musculare, provocând paralizie care se dezvoltă în stop respirator și poate duce la moarte.

„În ciuda deceniilor de efort, nu există un antidot pentru botulism. Acest eșec se datorează în primul rând faptului că toxina se ascunde în terminalul nervos, devenind o țintă greu de vizat pentru moleculele terapeutice”, a declarat autorul corespondent al lucrării Patrick McNutt, de la Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM), care a condus studiul.

Utilizând cercetări anterioare, oamenii de știință au arătat într-un model preclinic că administrarea medicamentului 3,4-diaminopiridină (3,4-DAP), aprobat de FDA (Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente), oprește progresia și simptomele botulismului.

Medicamentul este un tratament aprobat pentru Sindromul miastenic Lambert Eaton (LEMS), o boală autoimună cauzată de eliberarea redusă de acetilcolină (un neurotransmițător care declanșează contracțiile musculare) și de slăbiciune neuromusculară.

În botulism, paralizia este cauzată de reducerea cantității de acetilcolină eliberată în terminalele nervoase motorii necesară pentru contracția musculară.

Acetilcolina este mesagerul chimic principal al sistemului nervos parasimpatic, partea sistemului nervos autonom care contractează mușchii netezi, dilată vasele de sânge și încetinește ritmul cardiac.

Pentru acest studiu, publicat recent în Molecular Medicine, cercetătorii au dezvoltat un model continuu de perfuzie cu 3,4-DAP și au măsurat efectele dependente de doză asupra semnelor toxice, și supraviețuirea, după o doză letală de neurotoxină botulinică. Ei au descoperit că perfuzia continuă cu acest medicament produce beneficii terapeutice rapide și susținute, în timp ce supraviețuirea necesită perfuzie continuă mai mult de patru zile.

„Aceasta este prima terapie cu molecule mici care stopează direct semnele toxice și promovează supraviețuirea atunci când este administrată post-simptomatic după o doză letală de botulism. Datele noastre sprijină utilizarea clinică imediată a medicamentului DAP la pacienții cu botulism”, a conchis autorul studiului.

Articolul Un medicament utilizat pentru tratarea tulburărilor neuromusculare ar putea trata botulismul apare prima dată în 360medical.ro.