Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un neurotransmițător ar putea reduce toxicitatea în boala Alzheimer

Un neurotransmițător ar putea reduce toxicitatea în boala Alzheimer

Somatostatină, un hormon proteic cu rol de  neurotransmițător, ar putea reduce toxicitatea cauzată de boala Alzheimer în creier, a descoperit o echipă de cercetători sud-coreeni.

Cu aproape 50 de milioane de pacienți cu demență la nivel mondial, boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă. Principalul simptom al bolii îl reprezintă afectarea abilităților cognitive ale unei persoane, inclusiv capacitatea sa de a vorbi sau de a-și aminti lucruri. Cu o populație din ce în ce mai îmbătrânită și o speranța de viață tot mai mare, oamenii de știință depun eforturi pentru a  găsi cât mai rapid un tratament pentru această boală neîndurătoare, cu cauze încă necunoscute.

O echipă de la Institutul pentru Științe și Tehnologii Avansate (KAIST), din Coreea de Sud, a descoperit un rol nou pentru somatostatină, un hormon proteic cu rol de  neurotransmițător, în reducerea toxicității bolii Alzheimer. Studiul a fost publicat în numărul din iulie al revistei Nature Chemistry.

Una dintre ipotezele apariției bolii Alzheimer are în prim plan plăcile formate prin depunerea anormală a proteinelor beta amiloid (Aβ), care provoacă moartea celulelor neuronale. În afară de agregatele Aβ, care alcătuiesc majoritatea plăcilor îmbătrânite, cauzate de fibrilele de amiloid, studii recente au identificat concentrații mari de metale grele în plăcile pacienților cu Alzheimer.

Acest lucru sugerează o interacțiune strânsă între ionii de metal și Aβ, care accelerează amiloidoza proteinelor. Cuprul, în special, este un metal care activează reacția redox, care poate produce cantități mari de oxigen provocând un stres oxidativ major asupra organitelor celulare. Proteinele Aβ și metalele grele pot interacționa îndeaproape cu neurotransmițătorii prin sinapse, dar efectele directe ale unor astfel de anomalii asupra structurii și funcției neurotransmițătorilor nu au fost bine înțelese.

În recenta cercetare, oamenii de știință coreeni au descoperit că, atunci când neurotransmițătorul pe bază de proteine, somatostatina, întâlnește complexe de cupru, Aβ și compexe de metal-Aβ, se autoagreghează, încetând să-și mai îndeplinească funcția înnăscută de a transmite semnale neuronale, și începe să atenueze toxicitatea și aglomerarea complexelor metal-Aβ.

Cercetătorii au reușit să evidențieze, în această cercetare, structura coordonării dintre cupru și somatostatină la nivel molecular, care sugerează mecanismul de acumulare al plăcilor, și a descoperit efectele somatostatinei asupra căii de reglare a acumulărilor de Aβ, în funcție de prezența sau absența metalelor.

 „Această cercetare are o mare semnificație întrucât am descoperit un nou rol al neurotransmițătorilor în patogeneza bolii Alzheimer. Ne așteptăm ca această cercetare să contribuie la definirea mecanismului patogenic al bolilor neurodegenerative cauzate de îmbătrânire și la dezvoltarea viitorilor biomarkeri și medicamente”, a declarat professor Mi Hee Lim, șefa laboratorului de cercetare de la KAIST, care a făcut aceste descoperiri.

Articolul Un neurotransmițător ar putea reduce toxicitatea în boala Alzheimer apare prima dată în 360medical.ro.