Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un nou caz de variola maimuței, confirmat în România. Boala provoacă urgențe medicale în SUA și primele decese în afara Africii

Un nou caz de variola maimuței, confirmat în România. Boala provoacă urgențe medicale în SUA și primele decese în afara Africii

Ministerul Sănătății a confirmat un nou caz de variola maimuței în România. Între timp, boala provoacă urgențe sanitare în Statele Unite și decese în Spania și Brazilia, primele înregistrate în afara Africii, unde virusul este endemic.

Ministerul Sănătății din România a anunțat vineri un nou caz de variola maimuței. Este vorba despre un bărbat din Giurgiu, în vârstă de 51 de ani. Conform Ministerului, citat de Agerpres, starea pacientului este bună.

Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 21 de cazuri.

Tot vineri, Brazilia și Spania au raportat câte un deces legate de variola maimuței, primele înregistrate în afara Africii, unde virusul este endemic.

Spania a raportat sâmbătă și cel de-al doilea deces din cauza variolei maimuței, după ce, în urmă cu o săptămână, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat boala o urgență de sănătate la nivel global.

În Statele Unite, oficialii orașului New York au declarat variola maimuței, la sfârșitul săptămânii trecute, o urgență de sănătate publică, din cauza răspândirii virusului (monkeypox), care provoacă boala, și au numit orașul „epicentrul” epidemiei, după ce au anunțat că numărul infectărilor a ajuns la 1.383 de cazuri confirmate, unul din patru cazuri fiind în NY. În anunțul făcut sâmbătă, primarul orașului New York, Eric Adams, a declarat că nu mai puțin de 150.000 de locuitori ar putea fi expuși riscului de infectare.

Declarația va permite funcționarilor americani să emită ordine de urgență în conformitate cu codul de sănătate al orașului și să modifice prevederile acestui cod pentru a pune în aplicare măsuri care să contribuie la încetinirea răspândirii virusului.

La rândul său, guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a declarat vineri stare de urgență pe întreg  teritoriul statului New York, din cauza răspândirii continue a virusului,  iar departamentul de sănătate de stat a numit boala o „amenințare iminentă la adresa sănătății publice”

„Declar stare de urgență în caz de dezastre pentru a ne consolida eforturile continue de a face față epidemiei de variola maimuței”, a scris Hochul pe Twitter.

Și primarul orașului San Francisco anunțase săptămâna trecută, joi, starea de urgență din cauza numărului tot mai mare de cazuri.

În Statele Unite, raportarea cazurilor de variola maimuței a devenit obligatorie pe fondul răspândirii rapide a infecției.

Boala variola maimuței, cândva rară, a fost identificată în unele părți ale Africii Centrale și de Vest în urmă cu zeci de ani, dar nu a fost cunoscută să declanșeze focare mari dincolo de acest continent, și nici să se răspândească pe scară largă în rândul oamenilor, până anul acesta, în luna mai, când autoritățile au detectat zeci de epidemii în Europa, America de Nord și în alte părți ale lumii.

Din mai și până în prezent, au fost raportate peste 22.000 de cazuri de variola maimuței în aproape 80 de țări, cu aproximativ 75 de decese cu suspiciune în Africa, majoritatea în Nigeria și Congo.

Virusul se răspândește prin contact apropiat la nivelul pielii cu o persoană infectată, precum și prin folosirea acelorași așternuturi, prosoape sau a obiectelor de îmbrăcăminte, spun experții.

În Europa și America de Nord, virusul s-a răspândit, în principal, în rândul bărbaților care întrețin relații intime cu alți bărbați, deși oficialii din domeniul sănătății subliniază că virusul poate infecta pe oricine.

Tipul de virus care provoacă variola maimuței, identificat în acest focar, este rareori fatal și provoacă simptome ușoare și moderate asemănătoare gripei, inclusiv febră, oboseală și leziuni cutanate dureroase, care se rezolvă în câteva săptămâni.

Articolul Un nou caz de variola maimuței, confirmat în România. Boala provoacă urgențe medicale în SUA și primele decese în afara Africii apare prima dată în 360medical.ro.