Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un nou studiu sugerează că măsurile OMS de control al tutunului eșuează. Explicațiile experților

Un nou studiu sugerează că măsurile OMS de control al tutunului eșuează. Explicațiile experților

Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători din Suedia arată că măsurile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de control al tutunului, cunoscute sub numele de „MPOWER”, nu au avut succes, experții considerând că instituția trebuie să adapteze politicile la realitate și să caute măsuri mai eficace pentru a limita riscurile asociate fumatului asupra sănătății. O posibilă abordare în acest sens este reducerea riscurilor asociate fumatului, față de care OMS a dovedit reticență în a o aplica, în ciuda faptului că reducerea riscurilor este desemnată ca fiind al treilea pilon în controlul consumului de tutun, alături de reducerea cererii și a ofertei în cadrul Convenției pentru controlul produselor din tutun (FCTC).

Lansat de OMS în 2007, procesul de supraveghere „MPOWER” include şase măsuri de control al tutunului care au ca scop să monitorizeze consumul de tutun şi politicile de prevenire, să protejeze oamenii de fumul produs de ţigările clasice, să acorde sprijin pentru renunţarea la fumat, să avertizeze cu privire la pericolele pe care le prezintă acesta, să aplice interdicţii privind publicitatea, promovarea şi sponsorizarea tutunului şi să crească taxele aplicate produselor din tutun.

Studiul, care arată că măsurile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de control al tutunului, cunoscute sub numele de „MPOWER”, nu au avut succes, a fost realizat de o echipă condusă de dr. Lars Ramström, de la Institute for Tobacco Studies, o agenție independentă de cercetare din Suedia și a fost lansat luna trecută în cadrul Forumului Global al Nicotinei 2022, organizat la Varșovia.

Analizând rezultatele (Cercetătorii au analizat rezultatele) cercetării în cazul femeilor fumătoare din Europa, specialiștii au constatat că nu există o corelație între mortalitatea asociată fumatului și nivelul de implementare a măsurilor „MPOWER”.

Cercetarea arată că, cel puțin în Europa, măsura prin care o țară a adoptat și a pus în aplicare aceste restricții nu are o influență semnificativă asupra reducerii numărului de decese asociate fumatului în cazul femeilor fumătoare.

Analizând datele referitoare la bărbații din Europa, echipa condusă de dr. Ramström nu a constatat o legătură semnificativă între politicile de control al tutunului și mortalitatea asociată fumatului (cauzată de fumat). Astfel, cel mult 11% din variația mortalității ar putea fi explicată prin nivelul de implementare a măsurilor.

Totuși, studiul arată că două țări au o mortalitate mult mai scăzută asociată fumatului în cazul bărbaților: Suedia și Norvegia. Cercetând cauzele acestei mortalități mai reduse, cercetătorii au observat că, în aceste două țări, o mare parte dintre fumătorii de sex masculin au renunțat la țigări și au trecut la snus, un produs din tutun pentru uz oral răspândit în ambele țări.

În schimb, mortalitatea asociată fumatului în rândul femeilor suedeze, care au renunțat în proporție mult mai redusă decât bărbații la țigări în favoarea altor produse cu riscuri mai scăzute asupra sănătății, a fost peste medie în comparație cu restul femeilor din Europa, în ciuda faptului că au fost expuse la același nivel de punere în aplicare a măsurilor MPOWER.

„Cercetarea mea demonstrează că MPOWER nu funcționează așa cum ar trebui în Europa. De asemenea, arată că trecerea la snus (produs din tutun pentru uz oral) de tip suedez este o strategie mai eficientă pentru reducerea mortalității asociate fumatului decât măsurile de control al tutunului aprobate de OMS”, a declarat dr. Ramström, în cadrul conferinței.

Cercetătorii consideră că rezultatele studiului pot sta la baza unor strategii îmbunătățite de reducere a mortalității și morbidității asociate fumatului, care se poate realiza prin politici precum taxarea diferită a produselor în funcție de riscurile pentru sănătate sau reducerea efectelor nocive ale fumatului (Tobacco Harm Reduction) –  o strategie de sănătate publică care recunoaște riscurile asociate fumatului și își propune să minimizeze impactul fumatului asupra sănătății, încurajând acei fumători adulți care altfel ar continua să fumeze să treacă complet la produse alternative fundamentate științific, cu risc redus.

„Pachetul standard de intervenții pentru controlul fumatului recomandat de Organizația Mondială a Sănătății și promovat prin programul MPOWER nu reușește să dea rezultate. După cum arată clar cercetarea doctorului Ramström, corelația între implementarea MPOWER și mortalitatea asociată fumatului este aproape nulă”, a declarat Gerry Stimson, profesor emerit la Imperial College din Londra și cofondator al Forumului Global al Nicotinei.

MĂSURILE OMS DE CONTROL AL TUTUNULUI

În 2005  a intrat în vigoare Convenția pentru controlul produselor din tutun (FCTC), elaborată ca răspuns la criza globală din domeniul sănătății publice provocată de consumul de tutun și de fumat.

Acesta a fost primul tratat internațional negociat prin intermediul OMS. Doi ani mai târziu, OMS a lansat „MPOWER”, un proces și un mecanism de monitorizare pentru punerea în aplicare a FCTC.

În cel mai recent raport privind progresele înregistrate, OMS a declarat că 5,3 miliarde de persoane erau “acoperite” de cel puțin o măsură MPOWER la „cel mai înalt nivel”.

Cu toate acestea, aproape 30% dintre țările care au semnat convenția FCTC nu au adoptat nicio măsură „MPOWER”. O analiză mai atentă arată că, din cele 49 de țări care nu au nicio astfel de măsură în vigoare, 41 sunt țări cu venituri mici și mijlocii (LMIC).

Acest lucru este semnificativ, deoarece 80% din cei 1,1 miliarde de fumători din lume trăiesc în LMIC, țări care sunt cel mai puțin capabile să ajute oamenii să renunțe la fumat sau să trateze bolile asociate fumatului.

De asemenea, estimările independente sugerează că numărul total de fumători a rămas neschimbat din anul 2000, în ciuda faptului că măsurile „MPOWER” au fost lansate în urmă cu 15 ani.

Unii experți consideră că această situație poate fi asociată cu reticența OMS de a adopta noi măsuri de reducere a efectelor nocive ale fumatului în cadrul FCTC.

 

 

Articolul Un nou studiu sugerează că măsurile OMS de control al tutunului eșuează. Explicațiile experților apare prima dată în 360medical.ro.