Un nou subtip de cancer de prostată rezistent la hormoni și necunoscut până acum, reprezintă aproape 30% dintre toate cazurile de prostată, arată un studiu publicat vineri.
Până acum, doar două subtipuri de cancer de prostată au fost descrise, cancerul dependent de hormoni androgeni și cancerul de prostată neuroendocrin.
Într-un studiu realizat de oameni de știință de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) și Weill Cornell Medicine, conduși de dr. Yu Chen, și publicat vineri, în revista Science, acest al treilea nou tip descoperit a fost numit cancer cu celule stem like, subtipul SCL, deoarece unele dintre genele care sunt activate în celule amintesc de cele din celulele stem, au declarat cercetătorii.
Pentru această descoperire, dr. Chen și echipa sa au examinat 40 de modele diferite de cancer de prostată, de la pacienți tratați la cele două clinici.
„Nu știam dacă vom găsi subtipuri suplimentare. Acesta este un domeniu care a fost studiat mulți ani, de mulți cercetători. Așa că am fost încântați și surprinși să aflăm că există acest grup destul de mare de pacienți cu tumori necategorizate“, a declarat dr. Chen.
Unul dintre motivele pentru care acest subtip de cancer le-ar fi putut scăpa cercetătorilor până acum este și faptul că nu există suficiente modele adecvate de laborator pentru studierea acestui tip de cancer.
„Cancerul de prostată este extrem de dificil de reprodus în laborator. În timp ce există sute de linii celulare de melanom și cancer pulmonar, există doar trei sau patru linii celulare de cancer de prostată, care sunt utile“, a explicat dr. Chen.
Pentru a depăși acest obstacol, echipa a apelat la o tehnologie nouă, și a folosit organoide. Structurile asemănătoare organelor cultivate în laborator au folosit mostre de tumori provenite de la pacienți. Ele sunt un fel de „avataruri“ ale tumorilor pacientului și pot fi folosite pentru a studia genetica și biochimia acestora, au explicat specialiștii.
Echipa a mai folosit și xenogrefe provenite de la pacienți (tumori îndepărtate de la un pacient și dezvoltate la șoareci), pentru a realiza un total de 40 de modele diferite de tumori de prostată.
Cu ajutorul acestor organoide derivate de la pacienți cercetătorii au putut determina apoi ce gene sunt pornite sau oprite în celule. Pe baza acestor informații, oamenii de știință au descoperit existența noului subtip de cancer de prostată.
Ei au verificat apoi să vadă dacă subtipul SCL apare într-o biobancă de 366 de tumori de cancer de prostată. Cercetătorii au aflat că subtipul SCL a fost, de fapt, al doilea cel mai răspândit cancer, după tipul de tumori sensibile la hormonii androgeni.
Descoperirea factorilor moleculari ai acestui subtip frecvent de cancer de prostată deschide calea pentru noi abordări care ar putea ținti cu medicamente acești factori cauzatori de cancer.
„În ultimii 80 de ani, opțiunea standard de tratament pentru cancerul de prostată a fost terapia cu medicamente care scad tostesteronul. Asta pentru că, în esență, toate cancerele de prostată diagnosticate pentru prima dată depind de semnalizarea celulară aberantă care implică hormoni androgeni masculini (testosteronul și metaboliții săi). Odată ce pacienții devin rezistenți la privarea de antigen, devine o boală unanim letală“, a precizat dr. Chen.
Noile descoperiri ar putea ajuta la îmbunătățirea opțiunilor de tratament, deschizând calea către terapii țintite pentru persoanele cu acest subtip de cancer de prostată.
Oamenii de știință au descoperit că există medicamente experimentale testate în prezent la om care pot bloca creșterea subtipului SCL. Ei lucrează în prezent cu mai multe companii pentru a stabili un studiu clinic cu aceste medicamente la persoane care prezintă acest subtip de cancer de prostată.
În cadrul evenimentului Cancer Survivor 360, transmis live de 360medical.ro, joi, 2 iunie, de la ora 18:00, aflați cât de mult contează diagnosticarea precoce în cele mai frecvente forme de cancer, ce tipuri de tratamente pot crește procentul de supraviețuire și când se poate vorbi de vindecare în cancer.
Articolul Un nou subtip de cancer de prostată, identificat de oamenii de știință apare prima dată în 360medical.ro.