O echipă multidisciplinară de cercetători, din SUA și Japonia, a dezvoltat un nou tip de vaccin care ajută sistemul imunitar să anihileze sistemul de apărare al tumorilor canceroase și să le distrugă.
Până de curând, singurele instrumente disponibile pentru tratarea pacienților cu cancer au fost chimioterapia, radioterapia și intervențiile chirurgicale.
Mai recent, cercetătorii au explorat și dezvoltarea unor vaccinuri în lupta împotriva cancerului. Vaccinul împotriva bolilor asociate cu HPV a redus riscurile cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer.
Alte eforturi de cercetare, care vizează antigenii unor peptide, s-au dovedit eficiente doar în anumite circumstanțe.
Cercetătorii au dezvoltat acum un vaccin mai general, despre care se crede că ar putea fi folosit împotriva mai multor tipuri de cancer.
În studiul publicat recent în revista Nature, grupul descrie noul vaccin precum și efectele înregistrate în studiile preclinice, pe modelele de șoarece și maimuțe rhesus macaque.
Noul vaccin elimină una dintre strategiile majore de apărare folosite de tumori, și anume, capacitatea de a elimina celulele T și celulele ucigașe naturale, prin scindarea proteinelor de pe suprafața celulelor canceroase.
Atunci când organismul detectează dezvoltarea unei tumori, el avertizează sistemul imunitar care trimite la locul tumorii celule T și celule ucigașe imune. Acestea se leagă de proteinele MICA și MICB de pe suprafața celulelor canceroase. Tumorile au însă capacitatea de a scinda cele două tipuri de proteine. Scăpând astfel de atacul celulelor imune, tumorile rămân libere să se dezvolte în continuare.
Noul vaccin intervine în procesul de scindare al proteinelor, împiedicând tumora să elimine celulele imune trimise să o omoare. Vaccinul perturbă mecanismul de scindare crescând densitatea proteinelor de pe suprafața celulelor tumorale, care duce la, ceea ce specialiștii numesc, un proces de „incitare a răspunsului imun de protecție“.
Vaccinul s-a dovedit sigur și eficient până acum în modelele de șoarece și maimuțe mici, rhesus macaque.
Există indicii că vaccinul funcționează și mai bine atunci când este utilizat împreună cu radioterapia.
În prezent, cercetătorii proiectează un studiu clinic pentru a testa noul vaccin la om.
Articolul Un nou tip de vaccin împotriva tumorilor apare prima dată în 360medical.ro.