loader image
Home » Un nou tratament cu administrare orală pentru limfomul zonei marginale, autorizat în SUA

Un nou tratament cu administrare orală pentru limfomul zonei marginale, autorizat în SUA

Medicamentul cu administrare orală zanubrutinib a fost autorizat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite pentru tratamentul pacienților cu limfom al zonei marginale care a recidivat sau s-a dovedit rezistent la alte tratamente.

Decizia a fost luată pe baza rezultatelor pozitive obținute în două studii clinice de faza a III-a.

Studiile preliminare, conduse de centrul de oncologie al universității din Michigan, au arătat că medicamentul zanubrutinib a dus la micșorarea tumorilor canceroase la majoritatea pacienților cu limfom de zonă marginală, un tip de cancer cu creștere lentă. 

Cancerele s-au redus la 80% dintre cei 20 de pacienți cu limfom de zonă marginală care au participat la studiul clinic, iar o cincime dintre aceștia au intrat în remisie completă.

O proporție mult mai mică dintre cei 33 de participanți cu limfom folicular, un cancer similar, au răspuns la medicament, iar investigațiile imagistice la acești pacienți nu au mai arătat semne de cancer pentru 18% dintre aceștia.

Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentului au variat de la diaree, vânătăi și erupții cutanate până la răceală, febră și un nivel redus de celule albe din sânge, care fac parte din sistemul imunitar și sunt importante pentru combaterea infecțiilor.

„Noi opțiuni de tratament cu tolerabilitate îmbunătățită și un control mai bun al bolii sunt foarte necesare pentru limfoamele de zonă marginală și limfoamele foliculare“, a declarat dr. Tycel Phillips, hematolog la Rogel Cancer Center și profesor la facultatea de medicină a Universității din Michigan, autorul principal al studiului.

Deși, dimensiunea mică a studiului limitează generalizarea acestor concluzii, rezultatele de siguranță și eficacitate au evidențiat potențialul medicamentului zanubrutinib de a veni în completarea terapiilor disponibile pentru aceste tipuri de cancer“, a completat medicul.

Limfomul este un cancer care apare în sistemul limfatic, țesuturile și organele care produc și stochează celule albe din sânge.

Limfoamele de zonă marginală și limfoamele foliculare se dezvoltă atunci când celulele albe din sânge, numite celule B, se deteriorează și încep să crească necontrolat.

Până în prezent, medicii nu au reușit să vindece pacienții cu aceste tipuri de limfom cu chimioterapie, ceea ce i-a determinat pe cercetători să găsească alte tratamente, mai tolerabile și de succes pentru aceste boli.

Medicamentul zanubrutinib face parte dintr-o nouă clasă de medicamente, a inhibitorilor de tirozin-kinază Bruton (BTK), care blochează enzima BTK, cu rol crucial într-o cale de semnalizare de care limfoamele sunt adesea dependente pentru a supraviețui și a se dezvolta.

Medicamentul este al treilea inhibitor BTK care a fost aprobat pentru cancerele cu origine legată de celulele B.

Articolul Un nou tratament cu administrare orală pentru limfomul zonei marginale, autorizat în SUA apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top