Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un nou virus potențial fatal, descoperit în China

Un nou virus potențial fatal, descoperit în China

La mai puțin de trei ani după descoperirea virusului SARS-CoV-2 care provoacă boala Covid-19, oamenii de știință din China anunță că au descoperit un nou virus care poate fi fatal oamenilor. Virusul a infectat anul acesta 35 de persoane, dar cazurile sunt moderate și  nu a fost raportat niciun deces.

Langya henipavirus, „Langya” (LayV), nu pare să fie la fel de mortal și nici nu se răspândește la fel de repede cum a fost coronavirusul.

Potrivit datelor de la Centrele pentru Controlul Bolilor din Taiwan (CDC), virusul a infectat deja 35 de persoane, dar niciuna nu s-a îmbolnăvit grav și nu a fost înregistrat niciun deces.

Unde a fost descoperit virusul?

Virusul a fost identificat în provinciile Shandong și Henan din China.

Prima mențiune a noului virus a venit săptămâna trecută într-un studiu intitulat „Un henipavirus zoonotic la pacienții febrili din China”, efectuat de cercetători conduși de Institutul de Microbiologie și Epidemiologie din Beijing, și publicat pe 4 august în, New England Journal of Medicine, care a inclus datele privind infecțiile din China. Doisprezece cercetători diferiți, cu sediul în China, Singapore și Australia, au contribuit la articol.

Studiul publicat recent a arătat că virusul a fost detectat pentru prima dată la om înainte de ianuarie 2019, în Shandong, dar au fost semnalate doar cazuri sporadice, înainte ca un grup de 14 cazuri să fie depistat în anul următor în ambele provincii.

Nu au mai fost depistate infecții în primul an al pandemiei, în ianuarie-iulie 2020, oamenii de știință oprind activitatea de cercetare pentru a-și îndrepta atenția asupra prevenirii răspândirii viruslui SARS-CoV-2.

Alte 11 au fost depistate începând cu luna iulie 2020, cele mai recente cazuri fiind cele din acest an.

Care sunt simptomele virusului?

Majoritatea pacienților infectați cu virusul au dezvoltat o serie de simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, oboseală (54%), tuse (50%), dureri musculare (46%), pierderea poftei de mâncare (50%), dureri de cap, amețeală, greață și vărsături (38%). Oboseala a fost cel mai frecvent simptom, dar virusul a fost legat și de scăderea numărului de celule albe din sânge la pacienții infectați, precum și de insuficiență hepatică redusă și scăderea funcției renale.

Dintre cele 35 de persoane identificate cel mai recent ca fiind infectate cu virusul, nouă au fost asimptomatice și 8% au suferit insuficiență hepatică.

Cum se răspândește virusul?

Oamenii de știință cred că virusul este zoonotic, transmis de la animale la oameni. O specie de mamifere mici, șoareci de câmp asemănători cârtițelor, au fost testați pozitiv pentru virus la cea mai ridicată rată (71 din 262), dar și câinii (5%) și caprele (2%) au fost, de asemenea, testate pozitiv pentru virus la rate mai mici.

Publicația Taipei Times a raportat că virusul nu s-a răspândit încă de la om la om, deși oficialii CDC au avertizat că acest lucru s-ar putea schimba dacă epidemia se răspândește.

Cercetătorii încă lucrează pentru a identifica mai bine originile virusului și modul în care acesta se răspândește, deși în prezent se crede că nu a existat un contact apropiat sau un istoric comun de expunere în rândul persoanelor care au contractat virusul și că nu au infectat contacți apropiați precum membrii familiei, ceea ce sugerează că infecția în populația umană ar putea fi sporadică.

„Depistarea contacților a nouă pacienți cu 15 membri ai familiei cu contact apropiat nu a evidențiat nicio transmitere LayV cu contact apropiat. Dar dimensiunea eșantionului nostru a fost prea mică pentru a determina starea transmiterii de la om la om pentru LayV”, au scris autorii studiului.

Directorul adjunct al CDC din Taiwan, Chuang Jen-Hsiang, a declarat duminică, într-o conferință de presă, că agenția lucrează la stabilirea unui test de acid nucleic pentru a testa și secvenția virusul și, de asemenea, colaborează cu Consiliul chinez al Agriculturii pentru a încerca să identifice dacă alte virusuri se găsesc la specii originare din Shandong și Henan.

Apariția unui nou virus în henipavirus pare să fie un motiv de îngrijorare, având în vedere profilul celorlalte două henipavirusuri, virusul Hendra și virusul Nipah (un agent patogen mortal care se găsește de obicei la lilieci), care pot fi transmise de animale la om, ambele având rate ridicate de deces.

La fel ca SARS-CoV-2, virusul Nipah se poate răspândi prin picături respiratorii. Dar are o rată mult mai ridicată de mortalitate, ucigând până la trei sferturi dintre oamenii pe care îi infectează.

Nipah a fost listat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca unul dintre virusurile cele mai probabile să provoace următoarea pandemie.

Virusul Nipah, care provoacă umflarea creierului, a fost descoperit pentru prima dată în Malaezia și Singapore în 1999, când 300 de cazuri au dus la 100 de decese.

Virusurile sunt membre ale familiei de virusuri cu ARN unicat, Paramyxoviridae.

Există un vaccin Hendra pentru cai, dar niciun vaccin aprobat pentru oameni împotriva Nipah sau a oricăruia dintre henipavirusuri.

Totuși, cel puțin opt vaccinuri sunt în prezent testate pe animale, inclusiv unul realizat de universitatea Oxford.

Articolul Un nou virus potențial fatal, descoperit în China apare prima dată în 360medical.ro.